CEO DRŽAVNI VRH NA SAHRANI PATRIJARHA IRINEJA: Počast odali Vučić, Brnabićeva, svi ministri, zvaničnici iz regiona i ambasadori
Foto: Nemanja Nikolić

ispraćaj poglavara spc

CEO DRŽAVNI VRH NA SAHRANI PATRIJARHA IRINEJA: Počast odali Vučić, Brnabićeva, svi ministri, zvaničnici iz regiona i ambasadori

Društvo -

Sahrana Njegove svetosti patrijarha Irineja održava se danas u Hramu Svetog Save.

U toku je opleo, a ovom događaju prisustvuje ceo državni vrh kao i veliki broj zvaničnika iz regiona.

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

foto: Ana Paunković

Sahrani prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

foto: Nemanja Nikolić

Tu je i predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, Goran Vesić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar.

1 / 40 Foto: Nemanja Nikolić

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

1 / 11 Foto: Nemanja Nikolić

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije, mitroplit Hrizostom, Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

foto: Ana Paunković

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Ispred Hrama vernici od rano jutros dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu, a na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track