srbija isrpaća patrijarha irineja

VELIKI BROJ VERNIKA OKUPLJEN ISPRED HRAMA SVETOG SAVE: Mirno u koloni ulaze da odaju počast patrijarhu Irineju (KURIR TV)

Društvo -

Veliki broj vernika okupio se danas ispred Hrama Svetog Save kako bi odao počast preminulom patrijarhu Irineju.

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Građani mirno, u koloni ulaze u hram Svetog Save i na nekoliko metara oo kovčega odaju poštu patrijarhu Irineju, nakon čega u drugoj koloni izlaze.

Prisustvo u hramu dozvoljeno je samo maloj grupi građana koja je stigla rano jutros, u skladu sa poštovanjem epidemioloških mera.

Vernici u suzama ispraćaju patrijarha, a zbog epidemioloških mera ne mogu da celivaju ni patrijarha, ni kovčeg.

foto: Nemanja Nikolić

Na građane se apeluje da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte preterano ne zadržavaju.

Inače, sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitali su Jevanđelja sve do 9 časova kada je počela sveta zaupokojena liturgija, koju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U 11 sati trebalo bi da počne opelo. Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Nakon beseda zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track