Najnovije vesti

KAO SVEMIRSKI BROD: Sutra počinje sa radom nova KOVID BOLNICA U BATAJNICI, timove će da čine ISKUSNI SPECIJALISTI!
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

spremna za pacijenta

KAO SVEMIRSKI BROD: Sutra počinje sa radom nova KOVID BOLNICA U BATAJNICI, timove će da čine ISKUSNI SPECIJALISTI!

Društvo

Kovid bolnica u Batajnici, izgrađena u okviru vojnog kompleksa "Zemun-ekonomija", otvara se u petak, a u njoj će biti hospitalizovani pacijenti sa srednjeteškom i teškom kliničkom slikom.

Sve veći broj obolelih na dnevnom nivou iziskuje dodatne smeštajne kapacitete za lečenje zaraženih virusom korona, a ova kovid bolnica umnogome će pomoći: kapacitet je 930 kreveta, od čega 680 postelja u poluintenzivnoj, a ostatak u intenzivnoj nezi. Bolnica površine od 18.000 kvadratnih metara nakon epidemije moći će da se koristi i za druge namene - jer ima i salu za porođaje, ali i kardiološku angio-salu.

foto: screenshot RTS

Kako je objasnila dr Tatjana Adžić Vukičević, koja je imenovana za direktorku ove zdravstvene ustanove, u bolnici će raditi multidisciplinarni timovi lekara, a cilj će biti da se spreče komplikacije, kako bi se što manje pacijenata našlo u intenzivnoj nezi.

- Najveći broj lekara su stručnjaci različitih specijalnosti iz Kliničkog centra Srbije. Ova kovid bolnica je inače deo KCS, ali će raditi potpuno autonomno, uz najsavremenije dijagnostičke aparate i opremu za lečenje ove vrste pacijenata - precizirala je dr Adžić Vukučević.

Dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je večeras za RTS da je "ovo najveći izazov" u njenom životu.

- Sada iza sebe imam svemirski brod. Nikad ovakvu bolnicu nisam videla. Impresionirana sam velelepnim zdanjem, svim što ova bolnica nudi, ali i iza sebe ću imati sjajan tim s kojim ćemo da pomognemo armiji bolesnih ljudi u Srbiji.

foto: Printscreen

Danima i noćima smo pravili timove lekara. Timove će da čine iskusni specijalisti iz KCS, naše najbolje medicinske sestre, tehničari, mlade kolege sa konkursa koji je završen danas.

Ceo život radim sa najgorim plućnim bolesnicima, ali nisam imala ovakve kliničke slike i stanja u karijeri. Ali izborićemo se. Sutra je veliki dan, veliki svetac, nazad nema, samo napred, svi zajedno! Sutra posle 17 sati trebalo bi da stignu prvi pacijenti, a mi ćemo u bolnici biti od ranih jutarnjih sati - kaže Adžić Vukićević.

foto: Printscreen

Inače, izgradnja kovid bolnice u Batajnici počela je 1. avgusta ove godine, a kako je tada istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, samo za izgradnju je uloženo između 27 i 28 miliona evra, dok je sveukupno podizanje bolnice, s opremanjem, koštalo oko 70 miliona evra.

 Kurir.rs/RTS

 Foto printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...