ZARAŽENE: Kupoholičarke listom inficirane posle Crnog petka!
Foto: Zorana Jevtić

NASTRADALE

ZARAŽENE: Kupoholičarke listom inficirane posle Crnog petka!

Društvo -

Nakon masovnog šopinga, među novozaraženima prvi put skoro 60 odsto pripadnica lepšeg pola

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član kriznog štaba Zoran Gojković ocenio je juče da posle Crnog petka i guranja po redovima ispred prodavnica, prvi put imamo udeo od skoro 60 odsto zaraženih žena!

On je upozorio da smo sada u vrhu talasa epidemije koronavirusa te da je ova nedelja prelomna.

- Sada su dve stvari problematične. Prva je prirodni tok epidemije, jer se koronavirus ponaša atipično u odnosu na druge respiratorne viruse, a drugo je da se bojim za zaštitu starijih. Nije nam trebao ni Crni petak, to je posledica kupoholičarstva - rekao je dr Gojković misleći na slike neverovatnih gužvi ispred radnji sa sniženjima u trgovinskim centrima usred pandemije kovida 19, koje su šokirale javnost. Najduži redovi, kako se na Crni petak moglo videti i na društvenim mrežama, bili su ispred prodavnica „Zare“ za žene.

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava za Kurir ovakvo ponašanje ženskog dela populacije zamorom od pandemije.

- Mislim da je ovo nakon perioda letargije bila i jedna vrsta otpora žena prema stresu i toga što su mesecima dezinfikovale i čistile sve što im je došlo pod ruku, verovatno za sve ukućane. Mada takvo ponašanje može biti životno opasno, neke žene su zaključile da je šoping za njih najbolji antidepresiv i potraga za radošću u ova teška vremena - rekla je Jankovićeva. Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da je kod svake osobe ključna procena rizika, ali i želje za nečim.

- Neke žene su odavno, recimo, odabrale za sebe neku stvar koja je tada bila na popustu a koju su silno želele, i nisu odustale od toga iako znaju da je moglo da bude potencijalno opasno i rizično po njih, a lekari svakodnevno upozoravaju da izbegavamo masovna okupljanja, naročito u zatvorenom. Međutim, kada postoji jaka želja za nečim, dešava se da osoba sama sebe laže da rizik ne postoji - kaže on.

I DALJE OKO 8.000 ZARAŽENIH

Još 61 žrtva, na respiratoru čak 288

U Srbiji je ya dan koronavirusom zaraženo 7.802 ljudi od 22.243 testiranih, dok je preminuo 61 čovek, čime se ukupan broj umrlih od početka epidemije u zemlji popeo na 1.765. Na respiratoru je sada čak 288 pacijenata, dok je ukupno hospitalizovano čak 7.726 ljudi.

Kurir.rs/ Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track