SUTRA JE DAN ODLUKE, ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Evo koje nove mere struku čekaju na stolu
Foto: Kurir

sednica zakazana za 15.30 časova

SUTRA JE DAN ODLUKE, ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Evo koje nove mere struku čekaju na stolu

Društvo -

Sutra će biti održana nova sednica Kriznog štaba, na kojoj bi trebalo da se donesu odluke o uslovima za ulazak u Srbiju u prazničnom periodu.

Kako je Kurir već pisao, sednica je zakazana za 15.30 časova.

Inače, danas je član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to poput onih koje su na snazi u tim državama.

"Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana", pojasnio je Tiodorović.

Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je da je nove mere na granicama biti uvedene i da će na sednici svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje.

"S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno", rekao je Kon.

Kada je reč o ograničavanju kretanja, Kon kaže da se preko društvenih mreža objavljuju pozivi za iznajmljivanje prostora za razne proslave i takva privatna okupljanja teško je kontorlisati, pa je veliko pitanje da li je moguće kontrolisati te privatne proslave, rekao je Kon.

"Zato moramo da razmišljmo o ograničenju kretanja", kazao je Kon.

I epidemilog Tiodorović je naveo i da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije, što se nije desilo, te da, iako možda postoji stagnacija, procena nije optimistička.

"Ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa" - kaže Tiodorović.

Podsetimo, prema poslednjim podacima, juče u 15 sati, u Srbiji je potvrđeno 5.679 novih slučajeva korona virusa, a preminulo 48 pacijenata, što je blagi pad u odnosu na prethodne dane.

Hospitalizovano je 8.744 osoba, a na respiratorima je 318 pacijenata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track