PREMIJERKA ANA, DARIJA I KON PRVI PRIMILI VAKCINE: Pogledajte kako je to izgledalo! Ovo je početak kraja pandemije korone (VIDEO)
Foto: Tanjug Printscreen

počela vakcinacija u srbiji

PREMIJERKA ANA, DARIJA I KON PRVI PRIMILI VAKCINE: Pogledajte kako je to izgledalo! Ovo je početak kraja pandemije korone (VIDEO)

Društvo -

Sledi vakcinacija u domovima za stare

Vakcinacija u Srbiji počela je danas, a prvu vakcinu kompanija Fajzer i Biontek primila je premijerka Ana Brnabić, čime je postala prvi evropski premijer koji je vakcinisan.

Nakon nje, vakcinisani su i ministarka rada i članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon na Institutu Torlak.

Potom će biti vakcinisani korisnici domova za stare jer su oni najugroženiji.

Pre vakcinacije, izmerena im je temperatura, i potpisali su saglasnost.

1 / 3 Foto: Tanjug Printscreen

Posle premijerke i ministarka je primila Fajzerovu vakcinu.

vakcinacija, dr Darija Kisić Tepavčević
foto: Tanjug Printscreen

Nakon ministarke i premijerke, vakcinisao se i epidemiolog Predrag Kon.

Torlak, dr Predrag Kon
foto: Tanjug Printscreen

Premijerka Ana Brnabić nakon vakcinacije izjavila je uz osmeh da su svi dobro.

- Danas je dan za osmehe, konačno od 6. marta prvi dan imamo razlog za osmeh. Današnji dan obeležava početak kraja pandemije korona virusa u Srbiji, ali i u svetu. Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokazala da verujemo u nju, kao i u naše institucije - rekla je Brnabićeva i dodala da joj je čast da uradi ovako nešto za zemlju i da bude prva koja će otvoriti put za sve građane.

Ana Brnabić
foto: Stefan Stojanović

Ona je rekla je da će predsednik Vučić primiti vakcinu koja bude sledeća stigla, najverovatnije kinesku, a tada će početi i vakcinacija drugih prioritetnih grupa.

- Veoma sam ponosna jer je Srbija pokazala kako možemo timski da se borimo koliko god bilo teško. Srbija je, ako ne računamo Britaniju, prva zemlja u Evropi koja je dobila Fajzerovu vakcinu. Treća zemlja je Nemačka. Srbija se neće zaustavljati dok ne pobedimo. Molim građane da ne shvate ovo da je borba gotova, već da nastave da poštuju mere - naglasila je premijerka.

Ana Brnabić
foto: Stefan Stojanović

Najavila je da se očekuje da u najskorije vreme stignu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm - Sinovak, kao i određene količine ruske vakcine Sputnik V, dok će krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne "Astrazeneka", a zatim i Modernina vakcina.

- Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemljama i relevantnih međunarodnih agencija, a koje će naravno proći i sve naše agencije i institute - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je Srbija pokazala da može da se bori i da uspe ako svi rade timski. Brnabić je rekla da se očekuje da najveće količine vakcine stignu od kineskog Sinofarma.

- Da budemo sigurni, da pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske, kada se stekne imunitet, a do tada ovo da gledamo, ne kao pobedu, nego kao početak kraja - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić
foto: Stefan Stojanović

- Ovo je zaista veliki dan za Srbiju i čitav region i za Evropu, jer počinjemo sa kontraofanzivom, borbu sa oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina - rekao je epidemiolog Kon i dodao da je vakcina potpuno sigurna i bezbedna.

Torlak, vakcinacija, dr Predrag Kon
foto: Tanjug Printscreen

Kon kaže da smo još u vanrednoj situaciji u našim bolnicama i da se ulaže ogroman napod u zdravstvenim ustanovama kako bi se sačuvali životi ljudi.

- Činimo sve da prenesemo ljudima pravu poruku i to i danas činimo. Vakcina je registrovana kod nas za prviremenu upotrebu u skladu sa zakonom i potpuno je sigurna i bezbedna. Iza toga stoji Agencija za lekove. To je meni lično bilo najvažnije i potvrda potpune sigurnosti u ovu vakcinu. Vakcine će pristizati u Srbiju i vakcinacija će ići u skladu sa operativnim planom i prioritizacijom koja je napavljena - poručio je Kon.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević kazala je da je ovo veliki dan za našu zemlju i da je veoma ponosna što je Srbija među prvima nabavila vakcinu.

- Imamo veliku zainteresovanost, vakcina je dobrovoljna. Da bi se stvorio imunitet potrebno je dve doze. Smatra se da je imunitet stečen sedam dana nakon druge doze. Nakon 28 dana od primanja prve doze ćemo odganizovati posete za stare u gerontološkim centrima - istakla je ministarka.

Ona je istakla da je za danas planirano da 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 korisnika u Novom Sadu bude vakcinisano.

Torlak, vakcinacija, dr Darija Kisić Tepavčević
foto: Tanjug Printscreen

Vakcinu je primio i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU, kao i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić

Predrag Peško
foto: Printscreen Tanjug

U Srbiju je dostavljeno 4.875 doza vakcina kompanije "Fajzer".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track