Najnovije vesti

JOŠ JEDNA TUŽNA VEST: Preminuo akademik Ninoslav Stojadinović
Foto: SANU

veliki gubitak

JOŠ JEDNA TUŽNA VEST: Preminuo akademik Ninoslav Stojadinović

Društvo

Akademik Ninoslav Stojadinović (71), predsednik Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Nišu, preminuo je juče od posledica infekcije Covid-19.

Tim povodom oglasila se i Srpska akademija nauka i umetnosti:

"Sa velikom žalošću obaveštava se javnost da je 25. decembra 2020. godine, u Nišu, u 71. godini, preminuo redovni član SANU Ninoslav Stojadinović (20. 9. 1950, Niš), predsednik Ogranka SANU u Nišu. Ostavio je izuzetan trag u oblasti miroelektronike i nanoelektronike i nemerljiv doprinos konstituisanju i sveukupnom radu Ogranka SANU u Nišu.

Naučni rad i aktivnost akademika Stojadinovića u velikoj meri su vezani za Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, na kojem je najpre diplomirao, magistrirao i doktorirao, a potom bio redovni profesor (od 1991), dekan (1989‒1994) i šef Katedre za mikroelektroniku (1985‒2005).

Zahvaljujući višegodišnjem angažovanju akademika Stojadinovića u organizaciji međunarodne konferencije o mikroelektronici – MIEL, ova značajna konferencija postala je jedan od najznačajnijih naučnih skupova iz te oblasti u Evropi i našla se na listi IEEE konferencija. Bio je član komisija za izbor nastavnika i odbranu doktorskih disertacija na više svetskih univerziteta, gostujući profesor na Technical University of Wien i član međunarodnih naučnih odbora Centra za nanotehnologije (Clemson University, USA) i Centra izvrsnosti Evropske Unije za istraživanja mikro i nanotehnologije (Technical University Warsaw, Poland). Bio je i član Ekspertske komisije EU za program EC FP7, te konsultant Naučne fondacije Vlade Tajvana.

Naučni radovi akademika Ninoslava Stojadinovića citirani su više od 530 puta u publikacijama drugih autora od međunarodnog značaja. Na osnovu njegovih fundamentalnih i primenjenih istraživanja do sada je realizovan niz tehnoloških rešenja, od kojih je šest primenjeno u poluprovodničkoj industriji kod nas i u svetu. Pored toga, bio je urednik časopisa „Microelectronics Journal" (Elsevier), „Microelectronics Reliability" (Elsevier) i „Facta Universitatis, Series: Electronics and Energetics" (Univerzitet u Nišu) i član brojnih međunarodnih stručnih organizacija.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Bio je prvi predsednik Ogranka SANU u Nišu i tu dužnost je obavljao od 2016. godine, a za to vreme je u Ogranku priređeno više od 250 programskih aktivnosti.

Akademik Stojadinović imao je značajne političke i diplomatske aktivnosti. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije (1997-2000), poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, i njen predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (2004-2006), potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2014-2016). Bio je ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj (2005-2011) i Bosni i Hercegovini (2011-2013).

Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj predani rad.

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti, grad Niš i sveukupnu srpsku nauku."

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...