MITROPOLIT DABROBOSANSKI HRIZOSTOM: Duhovna pouka Irineja da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu
Foto: Zorana Jevtić

POMEN iRINEJU

MITROPOLIT DABROBOSANSKI HRIZOSTOM: Duhovna pouka Irineja da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu

Društvo -

Mitropolit dabrobosanski i čuvar upražnjenog patrijarškog trona Hrizostom kazao je, u besedi na četrdesetodnevnom pomenu pokojnom patrijarhu Irineju, u Hramu Svetog Save, da je najvažnije što pamtimo kod Irineja mudro upravljanje Svetosavskom crkvom u teško vreme ispunjeno mnogim iskušenjima.

- Duhovna pouka i poruka pokojnog patrijarha jeste da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu. Naše Kosovo i Metohiju u jedinstvu sa Srbijom, a Republiku Srpsku nikad da ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima koji bi da joj naude - rekao je Hrizostom obraćajući se na kraju Svete saborne liturgije na 40. dan upokojenja patrijarha Irineja.

Hrizostom je dodao da je od danas, počivši patrijarh u "carstvu Božjem svih prethodnih patrijarha srpskih i Srba svetitelja do Svetog Save".

Irinej je, prema rečima Hrizostoma, nastojao da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

- Zahvaljujemo mu za sve što je učinio za slavu Božju i sreću srpskog naroda. Veliki trud je učinio za završetak Hrama Svetog Save. Za vreme svog 10-godišnjeg služenja, neumorno je žurio da stigne svuda, bez odmaranja je putovao na daleke destinacije, u Australiju, Ameriku, Kanadu da bude sa svojim srpskim narodom - istakao je, između ostalog, Hrizostom.

Nakon Svete liturgije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, služen je četrdesetodnevni parastos pokojnom patrijarhu.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja