Najnovije vesti

BROJ GRAĐANA VAKCINISANIH PROTIV GRIPA VEĆ OBORIO REKORD: Institut Batut hitno obezbedio dodatne količine cepiva
Foto: EPA/CJ Gunther

dostupno za sve

BROJ GRAĐANA VAKCINISANIH PROTIV GRIPA VEĆ OBORIO REKORD: Institut Batut hitno obezbedio dodatne količine cepiva

Društvo

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je obezbeđena dodatna količina vakcina protiv sezonskog gripa za sve građane koji žele da se vakcinišu.

Navedeno je da na teritoriji Srbije još nije izolovan virus gripa i podsećaju da su u domovima zdravlja dostupne dve vrste vakcina: trovalentna Instituta "Torlak" i četvorovalentna vakcina koju mogu primiti i stariji od 65 godina, odnosno sve osobe starije od šest meseci života.

Sve vakcine protiv sezonskog gripa su besplatne za sve građane, a dostupne su na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

Sezona vakcinacije protiv gripa 2020/2021. godine otpočela je 1. oktobra i do sada je u Srbiji vakcinisano više od 400.000 osoba. To je rekordan broj i dosad je već vakcinisano oko 100.000 osoba više nego prošle godine.

- Na teritoriji naše zemlje još nije laboratorijski potvrđen virus gripa. Vakcinaciju protiv gripa treba obaviti što pre, jer predstavlja najznačajniju meru prevencije ovog oboljenja, koja se sprovodi u cilju očuvanja zdravlja stanovništva, a istovremeno i sprečavanja širenja virusa u osetljivim kategorijama, porodici, kolektivu i populaciji - navodi se u saopštenju.

Podseća se da su u posebnom riziku osobe sa hroničnim poremećajima respiratornog i kardiovaskularnog sistema i osobe sa različitim metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest i gojaznost).

Zatim slede osobe sa bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom) i primaoci transplantata.

Takođe, vakcinu protiv gripa mogu primiti i sva lica starija od šest meseci života.

Ističu da će se vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja organizovati i sprovesti uz poštovanje svih mera za sprečavanje prenošenja korona virusa.

Vakcinacijom se sprečava obolevanje od gripa, kao i pojava teških kliničkih formi gripa, praćenih različitim komplikacijama, koje za posledicu mogu imati i smrtni ishod.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja