Najnovije vesti

NAJVEĆA GLAVOBOLJA U OVOJ GODINI: Oko milion vozila u Srbiji ubuduće neće moći da prođe tehnički pregled UGROŽEN I RAD SERVISA
Foto: Vladimir Šporčić

novo pravilo od jula

NAJVEĆA GLAVOBOLJA U OVOJ GODINI: Oko milion vozila u Srbiji ubuduće neće moći da prođe tehnički pregled UGROŽEN I RAD SERVISA

Društvo

Oko milion vozila u Srbiji sa motorom evro 3 neće moći da prođe tehnički pregled i da bude registrovano kad 5. jula prestane tolerancija na nepropisnu količinu izduvnih gasova.

Pooštreni pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupio je na snagu 2018. godine, ali tada je data mogućnost linijama tehničkog pregleda i vlasnicima spornih vozila da se do polovine 2021. godine prilagode jednoj od najstrožih mera - kontroli emisije izduvnih gasova.

Još nije razjašnjeno kako će se tretirati stariji automobili sa benzinskim motorima koji imaju ugrađen plin.

Stručnjaci kažu da kad budu stroži uslovi po pitanju merenja izduvnih gasova da većina motora evro 3 neće proći, ali ni pojedini motori višeg standarda u zavisnosti od njihovog stanja.

Problem tehničkog pregleda rešavaće se verovatno vraćanjem katalizatora ili čišćenjem motora, ali ta opcija skupa je neretko skuplja od vozila tako da se to većini građana najverovatnije neće isplatiti.

Postoji i bojazan da od jula određen broj linija tehničkih pregleda prestane sa radom. Mnogim linijama tehničkog pregleda nije problem nabavka nove opreme koliko dimenzije tehničkog pregleda. Prostorno ne mogu da zadovolje sve kriterijume i zato će se ugasiti.

Prosečna starost putničkih automobila je veća od 18 godina, a stari su  teretnjaci i autobusi. Prosek starosti traktora je veći od 30 godina, a i njih će limitirati emisija izduvnih gasova od 2021. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...