SAHRANJENA DR SONJA RAKOČEVIĆ KOJU JE KORONA UBILA: Potresne reči supruga Živojina cepaju srce! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva, Youtube Printscreen

tužan dan U PORTI MANASTIRA SUŠICA

SAHRANJENA DR SONJA RAKOČEVIĆ KOJU JE KORONA UBILA: Potresne reči supruga Živojina cepaju srce! (FOTO)

Društvo -

U mestu Sušica kod Gračanice na Kosovu i Metohiji danas je sahranjena doktorka Sonja Rakočević (47) koja je preminula od koronavirusa na božićno jutro.

dr Sonja Rakočević
foto: Privatna Arhiva

Opelo je služio vladika raško-prizrenski Teodosije u prisustvu oca Mihaila, igumana prizrenskog manastira Sveti Arhangeli.

U tišini, okruženi manastirskim mirom i snegom, najbliži su slušali reči Sonjinog supruga Živojina Rakočevića, novinara i jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca na Kosovu i Metohiji, hroničara života i stradanja Srba južno od Ibra.

dr Sonja Rakočević
foto: Privatna Arhiva

- Sa Sonjom su danas hiljade dece, ja znam, jer je bila majka toj deci. Mnogo me Goranaca zvalo. Toliko želim da im se zahvalim. Prizrenaca, ljudi sa Štrpca... Ona nije svoje pacijente ostavljala u bolnici - govorio je odlučno muž koji se rastavljao od supruge.

Stihovi za suprugu: Ti si moj život

- Epska sam priroda i tvrd. Govoriću nešto što je volela - rekao je Živojin Rakočević opraštajući se od supruge: „Ti si moj život videla izbliza Primisao, pokret, reč što nisam rekao Videla moj grč i kad stojiš iza Slutila moju bolest nadaleko Ti si u mom oku dok još gasne videla prva novog smeha klicu i kad se vratim domu ure kasne znala svu priču samo po mom licu.

- Naš život je bio po svemu neobičan. Upoznali smo se na studentskim demonstracijama u Prištini. I Priština je postala srce našeg urbanog života. Venčali smo se pred vojnim oklopnim vozilima u crkvi Svetog Nikole u Prištini. To je bilo prvo venčanje Srba posle rata - prisetio se Rakočević pored grobnog mesta svoje supruge.

dr Sonja Rakočević, Sonja Rakočević
foto: Printscreen Youtube

Na dan pogroma Srba i nasilja nad srpskim svetinjama 17. marta 2004. godine, setio se Živojin, da je prijatelj Dragan Ilić pronašao Sonju i njihovog sina Dimitrija u jednoj kući pored puta.

- Zgrabio ih je, bez dokumenata i ičega odveo na sigurno. Kada sam posle dva dana došao moja Sonja mi je rekla: 'Živ si'. I to mi je bilo dovoljno".

dr Sonja Rakočević
foto: Privatna Arhiva

- Sonja i ja smo sanjali slobodno Kosovo. Sonja svojim trpljenjem kako samo kosovski Srbi znaju da trpe. I svojim čekanjem kako jedino kosovski Srbi umeju da čekaju. Bio sam siguran da ćemo nas dvoje dočekati slobodu, a sada shvatam da je ona otišla u večnu slobodu, a da ću se ja još potucati po ovoj zemaljskoj slobodi i da će se moji Simonida, moj Dimitrije i moji braća i kumovi boriti za tu trunku dostojanstva i ljudske slobode - nastavio je govor Živojin Rakočević i dodao: - Želim da kažem da Sonja, zajedno sa mati Irinom, dr Zvonkom Staševićem, dr Draganom Perićem...nikada, nijednog trenutka, nisu ostavili svoj narod". Rakočević se prisetio kako je na studijama medicine počelo prijateljstvo dr Sonje Rakočević sa mati Irinom, monahinjom i doktorkom u čijem ce sestrinstvu počivati.

dr Sonja Rakočević
foto: Privatna Arhiva

- Hvala ti mati Irina. Ona je bila deo tvog sestrinstva, organizacije Sveti Jovan Milostivi. Mojoj Sonji kažem da me je Bog nagradio velikim darom i ja sam mu zahvalan. I Bog mi je na Božić rekao da mi taj dar poklanja za večnost - kazao je Živojin.

(Kurir.rs/D. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track