ŠEKLER I SAVIĆ U USIJANJU DANA: Vakcina nije garancija da se nećete razboleti, ali jeste da nećete umreti od kovida (KURIR TV )
Foto: Kurir

imunizacija

ŠEKLER I SAVIĆ U USIJANJU DANA: Vakcina nije garancija da se nećete razboleti, ali jeste da nećete umreti od kovida (KURIR TV )

Društvo -

Gosti večerašnje emisije Usijanje dana su virusolog Milanko Šekler i Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

- Opterećenost zdravstvenog sistema je i dalje velika, ali je manja nego ranije, ali ovo traje već nekoliko meseci a zaposleni u zdravstvu su zaista na ivici snage, kaže Savić.

Usijanje
foto: Kurir

- Odaziv za vakcinaciju je relativno dobar, očekujemo da svi zaposleni u zdravstvu prime vakcinu. Nadamo se da će oko 3-3,5 miliona građana biti vakcinisani, kaže Savić.

- Na osnovu iskustva mogu da kažem da neko ko se inficirao jedanput ili dva puta može vakcinom još duplo i više podići broj antitela, dakle oni koji su oboleli, treba da se vakcinišu kineskim vakcinama kao najbezbedniju ali malo manje efikasnu od ostalih. Nije svaki nivo antitela zaštitini, kaže Šekler.

Usijanje, Milanko Šekler
foto: Kurir Televizija

- Treba primiti vakcinu jer još nije jasno definisan nivo antitela koji je zaštita. Još uvek prikupljamo iskustva. Onaj ko nije preležao radi stimulisanja obe grane imuniteta treba da primi Sputnjik, Fajzerova i Modenina vakcina više proizvodi antitela. Ne možemo da kažemo da je Fajzerova loša. Što se tiče trudnica, one treba da izbegavaju vakcinaciju, kaže Šekler.

- Trudnice ne treba da primaju vakcinu, kaže Savić.

- Zdravstveni radnici su svesni značaja vakcinacije, ali mnoge stvari su doprinele jednoj vrsti nepoverenja, kao što su društvene mreže: Kod nas se više verovalo kada su vakcine rađene u državnim ustanovama, ljudi su prirodno malo sumnjičavi kad vide da neko treba da ostvari profit i da mu je preči privatni interes. U čitavom svetu postoji antivackinaški lobi, kaže Šekler.

- Daleko je kraj epidemije, još uvek ne možemo da se opustimo, treba što više da se vakciniše, kaže Savić.

- Vakcina ne garantuje da se nećete razboleti, ali je garancija da nećete umreti od korone, da nećete imati težak oblik bolesti, kaže Šekler.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track