HIDROLOG VLADIKOVIĆ: Vodotoci zasad mirni, ali posle naglog otapanja snega situacija se prati! Od utorka zahlađenje i opet sneg
Foto: AP/Ilustracija

RHMZ

HIDROLOG VLADIKOVIĆ: Vodotoci zasad mirni, ali posle naglog otapanja snega situacija se prati! Od utorka zahlađenje i opet sneg

Društvo -

BEOGRAD - Vodotoci u Srbiji su mirni i za sada nema upozorenja na bujice, kažu za Tanjug u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

Hidrolog Dejan Vladiković ističe da se nakon naglog otapanja snega prati situacija i ukazuje da se za vikend i početkom sledeće nedelje očekuje umereni porast vodostaja Dunava, Save, Zapadne i Južne Morave, Ibra, Lima, Nišave, Toplice. Kaže da se očekuje da bi vodostaji na pojedinim rekama mogli dostići upozoravajuće nivoe, ali napominje, njih neće preći.

Vladiković navodi da će se sneg u predelima nižim od 1.000 metara nadmorske visine potpuno otopiti, ali i da se od utorka očekuju zahlađenje i nove snežne padavine. Kako kaže, tada postoji mogućnost da porastu vodostaji Mlave, Peka i Timoka.

Novi porast vodostaja na rekama očekuje se i oko 30. januara, navodi Vladiković za Tanjug. Prema njegovim rečima, izlivanja reka, odnosno upozorenja na bujice za sada nema. Vladiković napominje da javna preduzeća u stanju pripravnosti. "Mirna je situacija i prati se ostvarenje prognoza", ističe hidrolog.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track