STRUČNJACI O SLUČAJU MIROSLAVA ALEKSIĆA: Moguće dokazati silovanje čak i kada prođe više godina
Foto: Printscreen

TEŽE, ALI NE I NEIZVODLJIVO

STRUČNJACI O SLUČAJU MIROSLAVA ALEKSIĆA: Moguće dokazati silovanje čak i kada prođe više godina

Društvo -

Prethodnih dana često se moglo čuti da je silovanje teško dokazivo delo, naročito kada od samog krivičnog dela do momenta prijavljivanja nadležnim organima prođe više godina. Advokati i bivše sudije ipak kažu da se ovo delo može dokazati iako se dogodilo pre mnogo vremena.

Profesorka Gordana Božilović Petrović, advokatica i bivša sudija, gostujući na TV Pink, objasnila je da osobe koje su proživele silovanje prolaze kroz velike psihičke traume, a da neke devojke čak godinama nisu imale momke, nisu izlazile iz kuće.

- Činjenica je da se mnogo teže dokazuje, ali sve je moguće, iskaz okrivljenog, iskaz oštećene, materijalni dokazi, kada se delo prijavi neposredno posle izvršenja, analiza stručnog tima da li su devojke sklone izmišljanjima, tu se veoma ozbiljno prilazi u pokušaju da se utvrdi činjenično stanje - rekla je advokatica i pojasnila da je odluka na sudijama.

- Tu postupaju sudije Višeg suda koje imaju dosta iskustva i znanja iz te oblasti. Vrše se veštačenja, i psihološka, i to su dokazi koji u okviru slobodnog sudijskog uverenja, a koje sudija ima u okviru zakona, utvrđuju šta se desilo - navela je Božilović Petrović.

Advokat Denis Bećirić, koji je i jedan od zastupnika oštećenih u slučaju protiv Miroslava Aleksića, istakao je da je samo svedočenje kao dokaz često u srpskom pravosuđu.

- Moguće je dokazati silovanje i kada prođu godine i kada nema materijalnog traga. U ovom slučaju verujem da traga neće biti i zasad mislim da ga nema, što je često u situaciji silovanja gde postoji reč protiv reči. Po mom mišljenju, svejedno je da li se ta osoba odlučila posle mesec dana ili tri godine, ako delo nije zastarelo i može da se dokaže i veruje se osobi koja je prijavila, ne vidim razlog zašto se ne bi dokazalo - izjavio je Bećirić gostujući na RTS.

U izjavi za Prva TV bivši sudija Omer Hadžiomerović pojasnio je da je na tužilaštvu da prikupi dokaze koji će potvrditi da je do obljube došlo prinudom. On je dodao i da je ključni dokaz iskaz žrtve, koji svi drugi dokazi treba da potkrepe.

- Postoji i slobodno sudijsko uverenje. Sud može da presudi na osnovu jednog dokaza ako je uveren i pruži razumne razloge zašto je poverovao tom dokazu, ali često se prikupljaju i drugi dokazi - rekao je Hadžiomerović.

Toma Fila: Prijavite što pre

Advokat Toma Fila apelovao je da se silovanje prijavi što pre.

- U svojoj praksi imam dosta oslobađajućih presuda gde su utvrđeni razni motivi za takve zločine. Najlakše je utvrditi silovanje odmah kada su prisutni tragovi nasilja jer je za silovanje potrebno da se pruži otpor. Postoji, po mom mišljenju suluda, priča da taj otpor mora biti permanentan jer to može ženi da se dopadne. Otpor se obično slama silom ili pretnjom da će se napasti na život. Mnogo je teško dokazati silovanje s protokom vremena i zato apelujem da se počinioci odmah prijave - rekao je Fila.

Kurir.rs/J. Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track