RATKO DMITROVIĆ: U Srbiji prošle godine nestao grad veličine Šapca
Foto: Nemanja Nikolić

Naša zemlja izgubila više od 53.000 ljudi

RATKO DMITROVIĆ: U Srbiji prošle godine nestao grad veličine Šapca

Društvo -

U 2020. godini Srbija je izgubila više od 53.000 ljudi, najvećim delom zbog korone, kaže ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović i dodaje da je samo u decembru preminulo oko 17.000 građana.

- Nestao je grad veličine Šapca, nije izgledalo tako pre dva tri meseca, ali je u decembru došlo do strahovitog skoka broja umrlih. I to je porast u odnosu na 2019. godinu za 15 procenata - rekao je Dmitrović.

Upitan šta je najveći problem sa kojim se suočava njegovo ministarstvo, Dmitrović je kazao da je to odluka mladih da nemaju troje dece već jedno.

Dmitrović je rekao da bi povećanje dečijeg dodatka bilo značajno, ali da to nije rešenje problema, jer da jeste, kako kaže, Norveška bi imala stopu fertiliteta 5, a ima 1,70.

On je naglasio da rešenje ne može da se nađe preko noći, ali da mogu da se naprave pomaci određenim merama, kao iz 2018. godine kada je, kako kaže, stopa fertiliteta za godinu i po sa 1,48 odsto porasla na 1,52.

- To nije ogromno, ali je solidan pomak - rekao je Dmitrović.

Na pitanje o slučaju Đorđa Joksimovića iz Kragujevca, čiji je slučaj oduzimanja dece inspiracija za film ''Otac'' i optužbe u javnosti da su mu deca oduzeta zbog siromaštva, Dmitrović je kazao da je to dokaz uticaja društvenih mreža i medija koji su oca predstavili na osnovu filma koji je fikcija.

- Ta deca nisu oduzeta zato što je nekome hir, ne oduzima se roditeljstvo samo zbog siriomaštva, nego da postoji mnogo gore od toga, što ja ne mogu da kažem - rekao je Dmitrović.

Dodao je da je to odluka suda na osnovu procene Centra za socijalni rad.

- Ko bi mogao da ima motiv da nekome oduzme decu, ima teorija da država hoće da proda tu decu, do te mere se banalizuje stvar i bol jednog čoveka i troje dece - naveo je Dmitrović.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track