LEČENJE PACIJENATA S KANCEROM: Vakcina tek 15 dana posle lečenja citostaticima!
Foto: Shutterstock

Onkologija

LEČENJE PACIJENATA S KANCEROM: Vakcina tek 15 dana posle lečenja citostaticima!

Društvo -

Svi koji su pobedili malignu bolest ili su u mirnoj fazi mogu da prime bilo koje cepivo protiv kovida, a oni koji su na zračenju ili su imali operaciji trebalo bi da se konsultuju s lekarima

Svi onkološki pacijenti koji su pobedili bilo koju malignu bolest ili su sada u mirnoj fazi mogu slobodno da prime bilo koju vakcinu protiv kovida, kažu stručnjaci za Kurir.

Zaštita

Međutim, napominju da bi oni koji su na lečenju citostaticima trebalo da sačekaju barem petnaestak dana od završetka terapije, jer se, kako kažu, može desiti da vakcina ne pruži dovoljnu zaštitu protiv koronavirusa! - Pacijenti koji primaju hemioterapiju imaju slabiji imunitet, koji je u padu, pa davanje vakcine može biti „pucanj u prazno“. Može se desiti da date vakcinu, a onda se pacijent razboli jer jednostavno nije napravljena dovoljna količina antitela - rekla je Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za RTS i dodala da oni koji primaju terapiju, hemioterapiju, idu na zračenje ili čekaju operaciju treba da razgovaraju sa svojim onkologom da li da se vakcinišu sada ili da sačekaju, jer su to sve specifični slučajevi i svaki je za sebe.

Zračni snop

Prof. dr Slobodan Čikarić, jedan od najpoznatijih onkologa radiologa u Srbiji, kaže za Kurir da vakcina neće štetiti onkološkim pacijentima koji su na terapiji citostaticima, ali je veliko pitanje da li bi vakcina delovala na imunobiološki sistem da stvara antitela. - Imunobiološki sistem je prilikom davanja citostatika pogođen u celini jer se oni rasporede po celom telu, pa bi trebalo da prođe petnaestak dana od davanje terapije kako bi se imunobiološki sistem oporavio od udarca citostacima i kako bi se regenerisale ćelije koje proizvode antitela. S druge strane, hirurški nož i zračni snop deluju lokalno, pa je ostali deo organizma sposoban da reaguje na cepivo, tako da bi pacijenti kod kojih u zračni snop nije uključen veliki volumen zdravog tkiva mogli da se vakcinišu. Ali najbolje je u vezi s tim konsultovati se s lekarom - kaže dr Čikarić i dodaje da zasad nijedna studija nije pokazala da je neka od postojećih vakcina bolja za onkološke pacijente od drugih.

Dr Vladimir Kovčin Za one koji su završili lečenje vakcina je bezbedna

Vladimir Kovcin
foto: Ana Paunkovic

Pacijenti koji su lečenje završili pre nekoliko godina ne razlikuju se od opšte populacije i vakcinu mogu da prime bez ikakve bojazni, ističe prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog. - Oni koji su završili lečenje pre mesec-dva takođe mogu već da prime vakcinu uz, naravno, oprez i konsultacije s lekarom. Preporučljivo je da se bar mesec dana pre i mesec dana nakon citostatske terapije ne prima vakcina, a pošto su protokoli lečenja na nedelju, dve, tri, teško da se tokom lečenja može ugrabiti interval za vakcinu - smatra Kovčin.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track