SEDNICA KRIZNOG ŠTABA U TOKU Brnabić: Pokrenuću pitanje o ukidanju mere za ulazak u Srbiju iz Mađarske uz negativan PCR
Foto: Tanjug Printscreen

počela u 9 sati

SEDNICA KRIZNOG ŠTABA U TOKU Brnabić: Pokrenuću pitanje o ukidanju mere za ulazak u Srbiju iz Mađarske uz negativan PCR

Društvo -

Premijerka će zamoliti medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epdiemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj

BEOGRAD - Sednica Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona, na kojoj će biti razmatrana aktuelna epidemiološka situacija u zemlji, počela je jutros nešto posle devet sati u Palati Srbija.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će na današnjoj sednici Kriznog štaba pokrenuti pitanje o eventualnom ukidanju mere za ulazak u Srbiju iz Mađarske uz negativan PCR test. Već duže vreme predstavnici privrede traze popuštanje mera, između ostalih da radno vreme ugostiteljskih objekata bude produženo sa 20 na 22 sata.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će na današnjoj sednici Kriznog štaba pokrenuti pitanje o eventualnom ukidanju mere za ulazak u Srbiju iz Mađarske uz negativan PCR test.

Brnabićeva je juče u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, rekla da će zamoliti medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epdiemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj.

"Učinićemo sve da, ukoliko je to bezbedno i ne vidimo preterani rizik, da ono što u ovom trenutku važi za Bugarsku i zemlje Zapadnog Balkana, važi i za Mađarsku, koja je nama najbolji mogući partner, i politički i ekonomski, i na svaki drugi način", rekla je Brnabić.

Ona je odgovarala na pitanje šefa poslaničke grupe Saveza vojvođarskih Mađara Balinta Pastora zašto je za ulazak u Srbiju iz Mađarske potreban PCR test, dok, kako je rekao, nije potreban za ulazak iz Severne Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i Bugarske.

Pastor je zamolio premijerku da ubedi medicinski deo Kriznog štaba da se ukine mera ulaska iz Mađarske uz PCR test i dodao da građani ne idu u Mađarsku u kupovinu, već zbog porodičnih i poslovnih veza.

Brnabićeva je izrazila ogromnu zahvalnost mađarskoj vladi, premijeru Viktoru Orbanu i ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu na svemu što su učinili da pomognu Srbiji i tokom epidemije korona virusa.

"Svakodnovno sam u kontaktu sa minstrom Sijartom zbog vakcina. Zajedno se, bratski i partnerski borimo, razmenjujemo informacije, kolege iz mađarske vlade su nam mnogo pomogli oko mnogih važnih stvari, u vezi sa Sinofarm i Sputnjik V vakcinama, oni su tu za nas uvek", rekla je premijerka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track