Najnovije vesti

KRIZNI ŠTAB NA KURIRU: Doktorka Edita poziva dijabetičare na oprez posle vakcinacije OSOBA ZARAŽENA MUTIRANIM SOJEM NIJE U BOLNICI
Foto: Kurir Printscreen

presek stanja

KRIZNI ŠTAB NA KURIRU: Doktorka Edita poziva dijabetičare na oprez posle vakcinacije OSOBA ZARAŽENA MUTIRANIM SOJEM NIJE U BOLNICI

Društvo

Direktorka KCV Edita Stokić saopštila je na konferenciji za medije Kriznog štaba najnovije epidemiološke podatke za Srbiju.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 11.160 građana od kojih je novozaraženih 1.717. Preminulo je nažalost 18 pacijenata. Na respiratorima širom zemlje trenutno je 158 pacijenata.

- Ukupno je vakcinisano 426.615 osoba, a danas do 15 časova 22.394 - rekla je doktorka Stokić i naglasila da je u KCV priliv pacijenata i dalje velik bez obzira na to što se zatvaraju pojedina kovid odeljenja.

Stokić je kao endokrinolog upitana koju vakcinu treba da prime oboleli od dijabetesa.

- Dobili smo mnogo poziva poslednjih dana povodom toga. Tip 1 i tip 2 dijabetesa su tri puta u većem riziku i to je dokazano. Vakcinacija je svakako  jedno od najbezbednijih opcija za izlazak iz epidemije - rekla je doktorka Stokić.  

Neželjena dejstva vakcina se prema njenim rečima pažljivo prate.

presek stanja, 29.1.2021., korona virus
foto: Kurir Printscreen

- Kod dijabetesnih bolesnika je važno da posle vakcinacije isprate vrednosti šećera u krvi ako dominira sindrom malaksalosti - rekla je Stokić i dodala da osobe koje imaju problem sa štitinom žlezdom takođe treba da obrate pažnju nekoliko dana posle vakcinacije.

Doktorka Stokić je dodala da nije član Kriznog štaba i da nema podatak kad će biti sledeće isporuka Fajzerovih vakcina. Upitana je i da prokomentariše da li će biti publike na predstojećoj utakmici između Crvene zvezde i Milana u Beogradu.

- Nezvanično sam obaveštena da stavovi članova Kriznog štaba oko utakmice još nisu zauzeti - dodala je doktorka.

Stokić je naglasila da građani posle vakcinacije ne smeju da se opuste i da i dalje da se pridržavaju epidemioloških mera.

- Nema opuštanja do potpunog imuniteta - rekla je Stokić.

Velikom odazivu građana za vakcinaciju u ogromnoj meri prema njenom mišljenju doprineo je poziv zdravstvenih radnika.

- Pojava mutiranog virusa ne stvara nam veći problem. Osoba koja je zaražena novim sojem nije hospitalizovana - rekla je Stokić.

Nema ublažavanja mera

Ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je inače jutros nakon sednice Kriznog štaba da postojeće mere ostaju na snazi i da neće biti ukinut PCR test za ulazak iz Mađarske.

Takođe je razmatrana mogućnost da navijači prisustvuju utakmici Crvene zvezde i Milana, ali su prema njenim rečima članovi Kriznog štaba protiv takve odluke.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...