RADILE DEBELE VEZE: Dekanka uhlebila celu porodicu na niškom Medicinskom fakultetu
Foto: Printscreen

Nepotizam

RADILE DEBELE VEZE: Dekanka uhlebila celu porodicu na niškom Medicinskom fakultetu

Društvo -

Dok je prof. dr Dobrila Stanković Đorđević bila prodekan, zaposlena je njena ćerka, suprug je postao šef katedre, a od kada je na funkciji dekana, zaposleni su njeni sin i snaja

Čitava porodica prof. dr Dobrile Stanković Đorđević (63), dekana Medicinskog fakulteta u Nišu, zaposlena je u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Od kada je ona na toj poziciji, zaposleni su njen sin i snaja Miodrag i Vukica Đorđević, a prethodno, u vreme dok je bila prodekan, na istom fakultetu uhlebljenje je našla njena ćerka Milica Đorđević, dok je suprug prof. dr Nebojša Đorđević napredovao na mesto šefa katedre Hirurgija i Anesteziologija i reanimatologija.

Po redu

Krenimo redom. Prof. dr Nebojša Đorđević (66), zaposlenje na Medicinskom fakultetu, naravno, ne duguje supruzi jer je tu još od 1989. godine, a ona od 1992. Međutim, za mandata supruge kao prodekana za normativnu delatnost i preventivnu medicinu, a što je prof. Stanković Đorđević bila pre nego što je izabrana na sadašnju funkciju, prof. Nebojša Đorđević napredovao je na čelo pomenute katedre. Aktuelna dekanka Medicinskog fakulteta, kako je 2015. izvestila Jugmedija, pre izbora na sadašnju funkciju, 10 godina je bila u rukovodstvu fakulteta kao prodekan. O nepotizmu na Medicinskom fakultetu u Nišu januara 2015. izveštavao je Blic navodeći da je suprug prodekanke Stanković Đorđević postavljen za šefa katedre za hirugiju, što je i danas. U istom tekstu Blic je pisao da je bez ikakvog konkursa na Medicinskom fakultetu zaposlena i prodekankina ćerka Milica Đorđević: - Ćerka je pravnica i primljena je u službu za postdiplomske studije. Vrlo brzo je imenovana za šefa službe iako je početnica, nema potrebno radno iskustvo, bila je loš student i nema nikakve reference - citirao je tada Blic neimenovane profesore medicine.

Nedugo posle ovoga prof. Stanković Đorđević izabrana je s pozicije prodekana i šefa katedre Mikrobiologija i imunologija na mesto dekana Medicinskog fakulteta, a na funkciju je stupila 1. oktobra 2015.

Za svakoga ponešto

Godinu i po dana kasnije, uhlebljenje na Medicinskom fakultetu našla je i snaja prof. Stanković Đorđević - Vukica Đorđević. Supruga dekankinog sina, prema podacima sa sajta fakulteta, zasnovala je radni odnos na Medicinskom fakultetu u Nišu 6. aprila 2017. godine, na katedri Mikrobiologija i imunologija. Vukica Đorđević je 2020. godine postala asistent, a uža naučna oblast joj je mikrobiologija i imunologija-virusologija.

Porodična priča na Medicinskom fakultetu u Nišu, bar što se tiče porodice Đorđević, zaokružena je 5. jula 2019, kad je, prema podacima sa sajta fakulteta, dekankin sin Miodrag Đorđević zasnovao radni odnos na katedri svog oca - Hirurgiji. Miodrag je, prema informaciji objavljenoj na sajtu fakulteta, saradnik u nastavi, a po istim podacima nema specijalizaciju.

Prof. Stanković Đorđević na konkretna pitanja Kurira o nepotizmu za svakog pomenutog člana njene porodice, u širem pisanom odgovoru našem listu, koji se odnosi i na pitanja koja nisu predmet ovog teksta, nije odgovorila taksativno, već je istakla da se „svi izbori na Medicinskom fakultetu u Nišu sprovode transparentno i u skladu sa Statutom i relevantnim zakonima“.

J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track