Najnovije vesti

MINISTARKA OBRADOVIĆ ODRŽALA UPEČATLJIVU SRETENJSKU BESEDU: Srbija nikad više neće patiti pod jarmom tiranije
Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

dan državnosti

MINISTARKA OBRADOVIĆ ODRŽALA UPEČATLJIVU SRETENJSKU BESEDU: Srbija nikad više neće patiti pod jarmom tiranije

Društvo

U Kragujevcu, u istorijskoj sali Stare skupštine, započela je zvanična proslava Sretenja – Dana državnosti. Sretenjsku besedu, koju su proteklih godina držali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najvažniji državni funkcioneri, ove godine držala je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

„Ovaj praznik obavezuje nas da nikad ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom tiranije i da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države“, poručila je ministarka Obradović i istakla da se obeležavanje Sretenja započinje u Кragujevcu, mestu gde je rođena moderna Srbija i gde je 1835. godine usvojen Ustav i postavljeni temelji modernog, liberalnog i građanskog društva u Srbiji.

Marija Obradović
foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Ona je podsetila da nas ovaj dan obavezuje da svi u Srbiji znamo kakav je put naša zemlja prošla i koliku je cenu je platila za odbranu i osvajanje slobode i istakla da Sretenje, Dan državnosti treba da bude svečan dan koji nas seća na velikane od Кarađorđa i Dimitrija Davidovića, do svih bezimenih heroja koji su svoje živote položili na oltar otadžbine.

Obradović je poručila da se svake godine i prošlost i budućnost ove države susreću na ovaj datum i na ovom mestu, kako bi utvrdili dug koji imamo prema precima i obaveze koje imamo prema našoj deci.

Ona je dodala da je mala Srbija davne 1804. godine, naoružana hrabrošću svojih seljaka krenula put slobode da bi nakon konačnog oslobođenja, baš u Кragujevcu, među prvima u Evropi, uvojila najliberalniji ustav, a tri godine kasnije, dobila tzv. Turski ustav u vidu hatišerifa Osmanskog carstva, što je postavilo temelj i težnju srpskog naroda za slobodom, navela je Obradović.

„Vreme je pokazalo rezultat i posledice ustanka u Marićevića jaruzi, kao i hrabre odluke narodnih poslanika da izglasaju liberalni Ustav. Vreme je donelo neoborivi sud da ništa ne može da stane na put utemeljavanju zakonodavstva, reformama, parlamentarizmu i demokratiji“, zaključila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Na Sretenjskoj akademiji u Кragujevcu, obratio se i gradonačelnik Nikola Dašić i izveden je igrokaz „Zaveštanje“, po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića.

(Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...