MINISTAR POPOVIĆ NAKON SASTANKA SA BORISOVIM: Srbija ima punu podršku Rusije za proizvodnju vakcina
Foto: Tanjug/Rade Prelić

jurij borisov u srbiji

MINISTAR POPOVIĆ NAKON SASTANKA SA BORISOVIM: Srbija ima punu podršku Rusije za proizvodnju vakcina

Politika -

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović zahvalio je danas Rusiji na podršci suverenitetu Srbije po pitanju KiM, poštovanju njenog Ustava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i na pomoći u snabdevanju vakcina i proizvodnji ruske vakcine u zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji s potpredsednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovom, koji je u zvaničnoj poseti Beogradu, Popović je naglasio da Rusija distribuira vakcine Srbiji u momentu kada i sama ima izazov u snabdevanju.

- Danas mi je Borisov potvrdio da nas Rusija neće ostaviti na cedilu i da će sa nama podeliti vakcine - rekao je Popović.

Dodao je i da Borisov insistira na tome da se ruska vakcina Sputnjik V proizvodi u Srbiji i da tom smislu ima podršku i predsednikaRusije Vladimira Putina i ruske vlade.

Jurij Borisov
foto: Tanjug/Rade Prelić

Popović je izrazio nadu da će proizvodnja ruske vakcine u srpskom Institutu "Torlak" početi što pre, i dodao da će se odvijati u dve faze, pri čemu bi prva faza mogla da počne za dva do tri meseca, a druga u roku od sedam do devet meseci.

Tema današnjeg sastanka, navodi Popović, bili su projekti koji se između dve zemlje odvijaju u svim oblastima i poručio da Srbija želi još više zajedničkih projekata sa Rusijom.

Dodaje da su razgovarali o Naftnoj industriji Srbije (NIS), projektu Petrohemije, gasovodu koji je izgrađen i zahvaljujući kojem, ističe Popović, Srbija jača svoj energetski suverenitet.

Popović je zahvalio Rusiji i na pomoći za završetak Hrama Svetog Save u Beogradu.

Najavio je da će se formirati nove radne grupe koje će na mesečnom nivou morati da daju izveštaje u svim oblastima, od ekonomije, industrije, energetike, IT sektora...

- Velika zahvalnost Rusiji za izvanrednu ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju, čiju osnovu su postavili naša dva predsednika, Vladimir Putin i Aleksadnar Vučić - zaključio je Popović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja