Najnovije vesti

MINISTAR VULIN: Srbija se izborila za pravo da sama odlučuje o sebi
Foto: MUP

OBELEŽAVANJE 100-GODIŠNJICE

MINISTAR VULIN: Srbija se izborila za pravo da sama odlučuje o sebi

Društvo

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas na svečanosti povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja prve policijske škole u Srbiji i Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta, da je Srbija danas slobodna i da se izborila za pravo da odlučuje sama o sebi i da to pravo neće dati niti ustupiti nikome.

- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izborio se za pravo našeg naroda da odlučuje sam o sebi i to pravo nećemo dati ni ustupiti nikome. U tome je i veličina i vrlina onoga što vi radite, što se spremate da čuvate bezbednost i sigurnost svog naroda i da zadovoljite njegovu iskonsku potrebu za pravdom - rekao je ministar Vulin studentima Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

Ministar je podsetio da je prošlo 100 godina od kada je Arčibald Rajs upoznao čitav svet sa neshvatljivim zločinima koji su vršeni prema našem narodu.

- Sto godina kasnije srpski narod je još uvek tu, ponosan, uspravan i siguran da će i dalje biti ponosan i uspravan, obogaćen vrlinom koju za sebe ne mogu da kažu niti pripišu mnogo veći i bogatiji narodi koji su zločine u Mačvi i Posavini pre 100 godina vršili prema našem narodu - rekao je ministar Vulin.

Ministar je studentima poručio da zlo koje je činjeno našem narodu, oni neće činiti nikada, nikome i nipošto, ali i da nikada neće zaboraviti da postoje da bi naš narod bio siguran i slobodan.

- Tragaćete za pravdom, ali nikada nećete prestati da tragate i živite za slobodu - istakao je ministar Vulin i dodao da poziv koji su izabrali nije samo posao, već životna misija da budu na strani pravde i svog naroda.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

- Vi niste samo policajci. U nekim drugim narodima ne tako kažnjenima i ne tako nagrađenim istorijom koja ih je nosila, policajac služi samo da se bori protiv zločina i kriminala. Vi, deco, vođeni primerima onih koji su koračali pre vas, tu ste da se borite za pravdu, ali i za opstanak svog naroda. Kada naiđu teška vremena, vaša uniforma se ne razlikuje od uniforme vojnika i vaša sudbina se ne razlikuje od sudbine bilo kog borca za opstanak i trajanje našeg naroda - naglasio je ministar Vulin.

Ministar je studentima poželeo da budu dostojni ponavljanja i da narod kome pripadaju nikada ne ostave bez utehe, podrške i snage.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

- Pre 100 godina Arčibald Rajs je došao, upoznao i zaljubio se u jedan malobrojan, ali beskrajno hrabar narod. Narod koji je bio podjednako uspravan u trenucima patnje i u trenucima pobede. U narod koji nikada drugima ni većima ni grešnijima od sebe nije naneo ono zlo koje je činjeno njemu. Sto godina kasnije, nakon decenije lutanja i napuštanja svog suvereniteta, srpski narod čvrsto drži svoju sudbinu u svojim rukama - zaključio je ministar Vulin.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta Dane Subošić poručio je da je 100 godina visokog policijskog obrazovanja u Republici Srbiji jubilej koji malo koja ustanova ima.

- Našoj generaciji pripala je čast da obeležimo taj datum - rekao je Subošić i podsetio na razvoj policijskog obrazovanja kroz istoriju.

- Sećamo se Arčibalda Rajsa, sećamo se prve policijske škole, zatim Više škole unutrašnjih poslova, koja je osnovana na ovoj lokaciji 1972. godine. Toj školi se pridružila i Policijska akademija 1993. godine, koja je funkcionisala u okviru Instituta bezbednosti, današnjeg sedišta Bezbednosno-informativne agencije - rekao je Subošić.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

On je ukazao da su se 2006. godine Viša škola i Policijska akademija ujedinile u Kriminalističko-policijsku akademiju, koja je 2018. dobila status Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Ministar je najboljim diplomiranim studentima uručio srebrnu značku, a u ime svih diplomaca nagrađeni Milan Jovanović zahvalio se profesorima na KPU na kvalitetnom obrazovanju, koje je omogućilo da se kroz stručne prakse i vannastavne aktivnosti diplomci valjano osposobe za početničke poslove policijskih službenika.

- Zahvaljujemo se na pruženom znanju, veštinama i kompetencijama koje smo stekli obrazovanjem na ovom Univerzitetu i koje ćemo steći radeći u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koje će biti primenjeno u praksi na dobrobit Republike Srbije i svih koji žive pod njenom jurisdikcijom - rekao je Jovanović.

Povodom obeležavanja 100 godina postojanja visokog policijskog obrazovanja rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta Dane Subošić uručio je Ministarstvu unutrašnjih poslova plaketu "dr Arčibald Rajs".

Ministar Vulin obišao je i Departman za kriminalistiku, kao i izložbu posvećenu stogodišnjici visokog policijskog obrazovanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...