POSLE SPUTNJIKA STIŽE I FAJZER! PREMIJERKA BRNABIĆ: Još 46.800 Fajzerovih vakcina stiže danas u podne
Foto: Shutterstock, Beta Slobodan Miljevic

dobre vesti za srbiju

POSLE SPUTNJIKA STIŽE I FAJZER! PREMIJERKA BRNABIĆ: Još 46.800 Fajzerovih vakcina stiže danas u podne

Društvo -

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas u podne u Srbiju stići još 46.800 vakcina kompanije "Fajzer", da je jutros dopremljeno 50.000 Sputnjikovih vakcina i istakla da je do sada našoj zemlji ukupno isporučeno dva miliona vakcina.

Brnabić je istakla da je Srbija potpisala ugovore za nabavku 12.332.200 vakcina, da je oko dva miliona stiglo u našu zemlju, a da je za isporuku ostalo još oko 10 miliona vakcina.

Očekuje, kaže, da će tokom marta u našu zemlju stići oko 600.000 doza.

Premijerka navodi da je zadovoljna kako protiče vakcinacija u našoj zemlji i ukazala da o uspehu Srbije govore i mnoge druge zemlje.

Istakla je da Srbija na milion stanovnika ima 181.000 vakcinisanih i dodala da očekuje da će u narednih 24 do 48 sati prestići SAD i biti peta zemlja u svetu po broju vakcinisanih.

Brnabić je navela da je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, a druga u svetu posle Izraela.

Juče je, podseća Brnabić, u našu zemlju stiglo 150.000 AstraZeneke vakcina i ukazala da revakcina tom vakcinom ide ne posle 21 dan, već posle 12 nedelja.

"Mi ćemo za 12 nedelja dobiti još 150.000 doza AstraZeneke i tada ćemo moći da revakcinišemo građane", rekla je Brnabić.

Međutim, bez obzira na dobar proces vakcinacije premijerka ukazuje da je važno i da vakcinisani nose maske, jer se, kaže, pokazalo da i oni u jednoj meri mogu da prenose virus čak i nakon druge doze. Brnabić ističe da se tih mera moramo pridržavati dok ne steknemo kolektivni imunitet i izrazila nadu da će to biti ubrzo.

Govorila je i o moći Srbije zemljama u regionu po pitanju doniranja vakcina, te navela da je do sada donirala Sputnjik vakcine Crnoj Gori i Fajzer vakcine Severnoj Makedoniji, ali i da su medicinski radnici iz Republike Srpske vakcinisan u našoj zemlji.

Ukazala je da je ugovor sa Rusijom najfleksibilniji i da oni ne traže saglasnost ukoliko naša zemlja odluči da nekom donira vakcinu, dok Fajzer i Sinofarm traže tu saglasnost.

"Za donaciju vakcina Severnoj Makedoniji radili smo sa partnerima iz Fajzera da dobijemo tu saglasnost, predsednik Vučić je čak potegao lične veze u SAD da zamole Fajzer da daju saglanost", navela je Brnabić.

Podsetimo, jutros je na beogradski aerodrom sleteo avion sa još 50.000 doza vakcine "Sputnjik V".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track