ZAVRŠEN KRIZNI ŠTAB: Čekamo odluku o vikendu, sve će se znati danas u 15! Raspravljano o zatvaranju ugostiteljskih objekata
Foto: Kurir, RTS Printscreen

palata srbija

ZAVRŠEN KRIZNI ŠTAB: Čekamo odluku o vikendu, sve će se znati danas u 15! Raspravljano o zatvaranju ugostiteljskih objekata

Društvo -

Kon je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija - ski centri, zimovališta, te da će se mere, o kojima će biti raspravljano, odnositi sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa

BEOGRAD - Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održana je ovog jutra s početkom u 8 sati u Palati Srbija, a završena je nešto posle 9 časova.

Posle sednice članovi nisu davali nikakve izjave već je samo rečeno da će se javnosti obratiti danas u 15 časova

Neposredno pred početak stigla je i premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabic, Krizni stab
foto: RTS Printscreen

Upravo se raspravlja o ovom predlogu za zatvaranje

Medicinski deo kriznog štaba je juče podneo zahtev da se potpuno zatvore ugostiteljski objekti za vikend i na pet dana. To je izneto i na sednici i upravo se raspravlja o tom predlogu, saznaje Kurir od izvora iz medicinskog dela kriznog štaba. S. Slamnig

Pred članovima Kriznog štaba navodno su čak 4 varijante pooštravanja mera odnosno zatvaranja.

1. Jake kontrole ugostitelja u čitavoj Srbiji i moguće skraćivanje radnog vremena ugostitelja u ski-centrima.

2. Zatvaranje kafića i restorana u ski-centrima, jaka kontrola ugostitelja i tržnih centara ali bez skraćivanja radnog vremena.

3. Zatvaranje svih ugostiteljskih objekata za vikend u ski-centrima i skraćenje radnog vremena kafića, restorana i tržnih centara do 18 sati.

4. Zatvaranje svih ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije za vikend, kao i skraćenje rada tržnih centara do 16 ili 18 kao i mogući prelazak na onlajn nastavu.

Infektolog i član kriznog štaba Mijomir Pelemiš poručio je da bi ljudi trebalo da se spreme - jer će na sednici mere sigurno biti pooštrene.

Epidemiolog i član Štaba Predrag Kon rekao je ranije da je jedinstven stav da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a da je ostavljeno da se to "iskristališe" i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen.

On je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija - ski centri, zimovališta, te da će se mere, o kojima će biti raspravljano, odnositi sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa.

Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava i neophodno je maksimalno pojačati kontrolu. I još jedan član Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković ukazao je da su vikendi veliki problem, a da je predlog da rade samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske stanice.

Broj novozaraženih poslednjih dana raste, jučerašnji bilans je - još 3. 460 obolelih, i još 17 preminulih, uz porast broja hospitalizovanih i broja prvih pregleda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track