ALBANAC IZ KOSOVSKE MITROVICE PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: Kako je Sulejman postao Dušan i zašto je otišao na sahranu vladike Atanasija
Foto: Trebinje live

neobična priča iz kosovske mitrovice

ALBANAC IZ KOSOVSKE MITROVICE PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: Kako je Sulejman postao Dušan i zašto je otišao na sahranu vladike Atanasija

Društvo -

U litiji koja je na poslednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija bio je i jedan, vernik, prijatelj pokojnog vladike, Dušan Obrenović (24), koji se rodio pod imenom Sulejman Muranotić. U pravoslavlje je prešao 2016. godine, a živi u Kosovskoj Mitrovici, iz mešovitog abansko-bošnjačkog braka, a gde god se pojavi izaziva pažnuu.

"Atanasije je često boravio na Kosovu i Metohiji i tako su se Dušan i on upoznali i sprijateljili. Atanasije je zavoleo tog mladića, koji je bio neobičan po ponašanju, ali čist u srcu", kažu sagovornici.

Dušan je došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gde je sahranjen. Široj javnosti Dušan, nekada Sulejman, postao je poznat široj javnosti 2018. godine, kada je ispričao svoju životnu priču koja je po svemu drugačija.

Do 2016. godine Sulejman Muratović, tada iz Kosovske Mitrovice, prekrstio se i postao Dušan Obrenović.

"Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio", kaže Dušan za ATV.

Otac, poreklom iz Brčkog, rekao je – nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena. Ali, zato jeste Dušan koji je jedva dočekao krštenje, a u pravoslavlje se, kako kaže, zaljubio od malena.

"Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: "Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar". I ja, eto, uz Božiju pomoć (krsti se) 2016, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio sam se u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana", priseća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

"Imaju neki kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih", priča Dušan.

Kurir.rs/foto Trebinjelive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track