ANA BRNABIĆ POSETILA RHMZ: Došla sam da ispratim ovo i da kažem svim poljoprivrednicima da smo ispunili naše obećanje dato 2017.
Foto: Kurir TV

premijerka

ANA BRNABIĆ POSETILA RHMZ: Došla sam da ispratim ovo i da kažem svim poljoprivrednicima da smo ispunili naše obećanje dato 2017.

Društvo -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas radarski centar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) na Bukulji povodom završetka prve faze izgradnje automatizovanih protivgradnih stanica.

- Sada smo završili prvu fazu sa 44 stanice od 104 planirane, uložili smo 156 miliona dinara. Ostaje nam do kraja godine da završimo i drugu fazu od 60 stanica, da uložimo još 246 miliona dinara, i biće kompletno automatizovan radarski centar Bukulja do kraja godine, i pružavće zaštitu u prečniku od 90 kilometara i za 2.370 hektara koji se štite iz ovog centra - rekla je premijerka.

Dodala je kako joj niko od poljoprivrednika iz ovog kraja nakon katastrofalnog grada iz 2017. godine nije verovao kada je obećala da će biti izgrađen ovakva sistem.

- Došla sam da ispratim ovo i da kažem svim poljoprivrednicima u Topoli i u Aranđelovcu i u čitavom ovom reonu da smo velikim delom ispunili naše obećanje dato 2017., godine, a da ćemo do kraja godiine imati kompletno automatizovanu protivgradnu zaštitu. Da ćemo moći mnogo bolje da se branimo i da nismo kao svi ostali koji su samo obećavali i pričali prazne price. Nastavljamo dalje u radarskim centrima - naglasila je Brnabićeva.

Ana Brnabic
foto: printscreen

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naglasio je da se više neće ponoviti 12. jun 2017. kada je grad uništio useve u okolini Topole i Smedereva sve do Velike Plane.

- Sada ćemo imati bukvalno pokriveno nekoliko opština pored Aranđelovca. Topola gotovo kompletna, jedan deo Ljiga, jedan deo Smedereva, jedan deo Beograda i skroz do Gornjeg Milanovca - rekao je Nedimović.

Dodao je da se opremanje Srbije automatskim pprotivgradnim stanicama nastavlja.

- Pored ovoga, drugu fazu sprovešćemo od aprila. Paralelno sa ovim završavamo radarski centar Fruška Gora koji će biti gotov ove godine, i raspisujemo nabavku za radarski centar Bajša i Samoš na teritoriji Vojvodine. Kada ovome kasnije dodamo radarski centar Kruševac, sve ono što daje najveći prinos u voćarstvu i povrtarstvu mi bismo praktivčno pokrili - naglasio je Nedimović.

Naveo je da se uz to sa Republikom Srpskom zajednički grade takve stanice sa druge strane Drine, kao i da je za 2022. godinu planirano opremanje radarske stanice Užice.

Jugoslav Nikolić
foto: Beta/ Zoran Živković

Protivgradne stanice su potpuno automatizovane, jer njima više ne upravljaju stralci, već se vode iz radarskog centra, a proizvod su domaće tehnologije, rekao je direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić.

Softver za ovaj sistem napravilo je preduzeće "Informatika" iz Beograda, a lansere i ostatak sistema za ispaljivanje raketa preduzeće "Trajal" iz Kruševca.

Sve stanice imaju autonomno napajanje energijom preko solarnih ćelija i lansere sa po 12 raketa, tako da je njihova efikasnost dejstva mnogo veća nego ranije, zaključio je Nikolić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track