OPASNO! SRBI SE OD KORONE LEČE I LEKOM ZA STOKU! Građani masovno nabavljaju medikament koji nije u protokolu lečenja!
Foto: Profimedia

oprez

OPASNO! SRBI SE OD KORONE LEČE I LEKOM ZA STOKU! Građani masovno nabavljaju medikament koji nije u protokolu lečenja!

Društvo -

Pojedini građani Srbije oboleli od koronavirusa lečili su se na svoju ruku ili po preporuci lekara lekom Ivermektin, koji se, između ostalog, koristi za lečenje šuge, a koji se ne nalazi u protokolu lečenja kovid pacijenata.

Stručnjaci kažu da ovaj medikament nije dovoljno ispitan u lečenju kovida te da, iako postoje istraživanja koja upućuju da bi mogao biti efikasan, još uvek nisu dovoljno poznati njegovi potencijalni štetni efekti po organizam.

- Osećao sam se malaksalo i dobio sam temperaturu 37,2. Otišao sam za svaki slučaj da se testiram i ispostavilo se da sam pozitivan na koronavirus. Rođaka mi je doktorka i ona mi je rekla da uzmem lek "Ivermektin". Dala mi je recept i napravili su mi tablete u apoteci. Šokirao sam se kada sam tamo saznao da je to lek za šugu i da se uglavnom koristi kod životinja. Ipak, ja sam to pio i za nekoliko dana nisam imao nikakve simptome - priča za Kurir N. M. iz Beograda (ime poznato redakciji).

Srđan Pešić
foto: Privatna arhiva

Da ovo nije jedinstven slučaj potvrđuje za Kurir i prof. Srđan Pešić, klinički farmakolog koji je, takođe, čuo za slične primere.

- "Ivermektin" je antiparazitni lek koji se u Srbiji koristi pre svega u veterinarskoj medicini, ali je registrovan i za humanu medicinu. Koristi se kod problema sa određenim vrstama parazita, a kod ljudi se prepisuje za šugu. Postoje preparati u obliku kreme ili masti, a mogu se koristiti i kapsule. Oni koji su uzimali Ivermektin zbog kovida uzimali su u obliku kapsula - objašnjava naš sagovornik.

Prof. Pešić objašnjava da se Ivermektin ne može kupiti u slobodnoj prodaji, već pacijenti moraju imati recept ili izveštaj lekara specijaliste, na kojem je kao dijagnoza navedena šuga.

- Grupa američkih istraživača, u pretkliničkim istraživanjima u laboratorijskim uslovima, došla je do zaključka da ovaj lek 5.000 puta može smanjiti replikaciju Sars Cov 2 virusa, odnosno potpuno zaustaviti razmnožavanje virusa. Koristi se u petnaestak bolnica u SAD, a u protokolima je lečenja kovida u nekoliko evropskih zemalja. Međutim, važno je napomenuti da za sada ne postoji čudotvorni lek i da su još uvek u toku istraživanja kojima se meri da li je korist veća od potencijalnih neželjenih efekata kao na, primer, na digestivni trakt i nervni sistem.

Kurir.rs/Ružica Kantar

Tatjana Radosavljević
foto: Printscreen TV Pink

DR TATJANA RADOSAVLJEVIĆ

Nije za lakše pacijente

Da već više meseci vlada pomama za ovim lekom čula je, kako kaže za Kurir, i prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog i pneumoftiziolog.

- Još u septembru, oktobru sam čula da pacijenti koriste ovaj lek za lečenje kovida, iako se ne nalazi u protokolu. Postoje istraživanja koja pokazuju njegovu efikasnost kod najtežih pacijenata i u nekim američkim bolnicama se daje pacijentima u jedinicama intenzivne nege. Međutim, on se ne koristi kod pacijenata sa lakšim oblicima bolesti. Takvim pacijentima se, prema našem protokolu, daje aspirin da bi se sprečio rast D dimera, probiotik, vitamini u visokim dozama i eventualno kortikosteroidi.

Jasminka Bjeletić
foto: Fonet

APOTEKARSKA USTANOVA BEOGRAD

Nemamo supstancu već tri nedelje

Direktorka Apotekarske ustanove Beograd Jasminka Bjeletić kaže za Kurir da njihove apoteke proizvode magistralne lekove od supstance Ivermektin, ali da već tri nedelje tu supstancu nemaju na raspolaganju.

- Ivermektin u našim apotekama ne postoji u obliku gotovog proizvoda, već postoji supstanca od koje se prave magistralni lekovi. Pravimo ih za potrebe u veterini, ali i lekari imaju pravo da napišu recept u kojem će biti definisano kako se i za šta primenjuje. Tu supstancu nemamo već tri nedelje, ali razlog tome nije veća potražnja, već to što je nekada proceduralno komplikovanije nabaviti supstance iz uvoza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track