NEDELJA NOVI DAN D ZA JOŠ OŠTRIJE MERE: Iza zatvorenih vrata Kriznog šataba lomila se koplja, OVI ZAHTEVI LEKARA NISU PROŠLI
Foto: Printscreen/Tanjug

napeto

NEDELJA NOVI DAN D ZA JOŠ OŠTRIJE MERE: Iza zatvorenih vrata Kriznog šataba lomila se koplja, OVI ZAHTEVI LEKARA NISU PROŠLI

Društvo -

Da li će mere koje su danas usvojene važiti duže od pet dana na koliko su sada oročene ili će biti produžene pa i pooštrene, biće razmatrano već u nedelju. Tada će biti analizirano da li je zatvaranje tokom ove nedelje dovelo do smanjenja cirkulacije virusa.

U nedelju, kako sada stvari stoje, neće biti održana sednica celokupnog Kriznog štaba, ali će njegov medicinski deo imati prvi presek stanja. U ponedeljak bi već mogla da stupi nova odluka na snagu.

Današnjoj odluci da se i na radne dane primeni režim koji je bio tokom protekla dva vikenda, predhodila su dva sastanka premijerke Ane Brnabić i medicinskog dela Kriznog štaba, jedan u nedelju, a potom juče i drugi sastanak. Međutim, i pored toga ni današnja sednica nije prošla sasvim glatko.

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je “zatvaranje” na 14 dana i taj zahtev iznet je pred članove. Kako saznajemo, medicinski deo je predložio da celokupan paket mera, a tako i prelazak mlađih osnovaca na onlajn nastavu, počne da se primenjuju već od sutra. Premijerka se nije složila navodeći da se iz odluke izuzmu mlađi osnovci jer roditeljima treba dati vremena da se pripreme.

Tokom prošlogodišnjeg karantina jedan od najvećih problema jeste bio šta sa mlađim osnovcima koji su suviše mali da bi ostajali sami kod kuće. Prošle godine ovu meru je pratila i mogućnost da jedan roditelj ne radi. Ujedno odluka da i mlađi osnovci pređu na onlajn dokaz je da je situacija u Srbiji alarmantna jer su upravo najmlađi bili poslednja mera kojoj se pribegavalo.

Međutim, poslednja iskustva svedoče da i u Srbiji otpočinje dominacija britanskog soja, koji zahvata i mlađi uzrast. Upravo zbog toga je predložena onlajn nastava i za niže razrede osnovne škole.

Kada je reč o članovima Kriznog štaba, generalno najglasniji protivnici “zaključavanja” su predstavnici gradskih vlasti Beograda. Oni su do sada bili protiv zatvaranja i lokala, a koji su najveći "trn" medicinskom delu Kriznog štaba. Predstavnici Beograda smatraju da se zatvaranjem ne “zaključava” društveni život već samo seli iz restorana i kafića u stanove, a što nije moguće sve propratiti i iskontrolisati.

Kompromis između zaključanih 14 dana koliko je zahtevao medicinski deo i ne zatvaranja je usvojenih pet dana pod merama ali, najava i novog sastanka.

Danas niko nije ni mogao niti želeo da precizira šta nas čeka od nedelje. Većina sagovornika smatra da ukoliko brojke ne krenu da padaju i ne smanji se priliv obolelih u već prepune bolnice, razmatraće se između produženja postojećih mera i dodatnog pooštravanja.

Medicinski deo Kriznog štaba bojazan da bi mogao da nam se dogodi loš scenario pojašnjava činjenicom da se proširio britanski soj koji je dodatno zarazniji. Jedan od članova medicinskog dela štaba koji je odmah po završetku sednice rekao da nije zadovoljan je profesor dr Branislav Tiodorović. On je za medije rekao da je danas napravljeni kompromis poslednja moguća mera da se izborimo s koronom.

- Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera - rekao je Tiodorović.

Podsetimo, ubuduće preporuke Kriznog štaba moći će da verifukuje samo ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Njemu je ovo ovlašćenje dato usvajanjem Uredbe na sednici Vlade u prošli četvrtak.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track