POTPISAN SPORAZUM SRBIJE, CRNE GORE I SEVERNE MAKEDONIJE: Na proveri imovina sumnjivih funkcionera u zemljama regiona
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

palata srbija

POTPISAN SPORAZUM SRBIJE, CRNE GORE I SEVERNE MAKEDONIJE: Na proveri imovina sumnjivih funkcionera u zemljama regiona

Društvo -

BEOGRAD, 19. marta (Tanjug) - Ministarka pravde Srbije Maja Popović, ministar pravde ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić i predsednica Komisije za sprecavanje korupcije Severne Makedonije Biljana Ivanovska potpisali su danas u Beogradu Međunarodni sporazum o razmeni podataka o imovini javnih funkcionera, koji je pripremljen u okviru Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI).

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

To znači da će nakon ratifikacije ovog sporazuma u državama potpisicama nadležni organi jedne države na upit druge države dostavljati podatke eventualnog o imovini ili biznisu javnih finkcionera u toj zemlji, a koji su pod sumnjom da su izvršili neko krivično delo ili bilo koju vrste korupcije.

U praksi će, na primer, srpska Agencija za borbu protiv korupcije koja proverava javnog funkcionera, moći da direktno od kolega u Crnoj Gori zatraži podatke o imovini tog javnog funckionera - da li on poseduje neki posao, biznis, imovinu u Crnoj Gori,a potom će nadležna Agencija Crne Gore tu informaciju dostaviti Ageniji u Srbiji.

Ovo je prvi sporazum ove vrste u svetu, koji je danas potpisan u Palati Srbija.

Ministarka pravde je istakla tim povodom da je Srbija ovim sporazumom napravila iskorak u borbi protiv korupcije, koja je i strateški cilj Vlade Srbije.

"Mi ćemo ostati nepokolebljivi toj borbi, ali nam je za to nam potrebna podrška kolega iz regiona i Evrope, jer korupcija nema nacionalnost i ne poznaje granice", naglasila je Popović.

Crnogorski ministar je naglasio da pored tehničke saradnje, ovaj sporazum svedoči i širu saradnju tri države potpisnice, a nada se da će ga potpisati i druge države iz regina, uz želju da on postane i panevropski.

"Važno je da je danas postignut efikasan korak u cilju borbe protiv korupcije, u konkretnom slučaju razmenom podataka, jer se često se dešava izigravanje zakona transferom imovine u druge zemlje, posebno u zemlje regiona", nalgasio je Leposavić.

Šef sekretarijata RAI Vladan Joksimović izdrazio je zadovljnstvo što je inicijativa RAI finalizovana prvim sporazumom i što je ovo pitanje dogovoreno i na tehničkom i na političkom nivou.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Šampioni ovog procesa su Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija koje danas pristupile sporazumu. Nadam se da će im se uskoro pridružiti i druge države regiona, recimo Bosna i Hercegovina i Albanija, a potom i mnoge evropske zemlje", rekao je Joksimović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track