VOJNI IZVIĐAČI DOBIJAJU MOĆNOG LAZARA: Jedinice za prvo dejstvo biće opremljene najmodernijim OKLOPNIM VOZILIMA (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane

ministarstvo odbrane

VOJNI IZVIĐAČI DOBIJAJU MOĆNOG LAZARA: Jedinice za prvo dejstvo biće opremljene najmodernijim OKLOPNIM VOZILIMA (FOTO)

Društvo -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas potpisivanju ugovora Ministarstva odbrane sa preduzećem "Jugoimport-SDPR" za nabavku oklopnih borbenih vozila 8x8 "Lazar 3".

Ministar Stefanović istakao je da se nastavlja opremanje vojske sredstvima nove generacije domaće proizvodnje i da je reč o ugovoru u vrednosti od 3,7 milijardi dinara. - Ono što je naš strateški, dugoročni cilj i što nam je predsednik (Aleksandar) Vučić dao kao zadatak, jeste da se naše izviđačke jedinice, jedinice koje su za prvo dejstvo, odmah opreme savremenim sredstvima u kojima će biti zaštićene, jer hoćemo da brinemo o našim ljudima. Ovim ugovorom broj "Lazara" koji su savremena oklopna borbena vozila u našoj vojsci biće značajno povećan - rekao je Stefanović i naglasio da opremanje Vojske Srbije novim borbenim vozilima "Lazar 3" predstavlja značajan doprinos unapređenju operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Ministar odbrane obišao je proizvodne pogone "Borbenih složenih sistema" u Velikoj Plani u kojima se radi na izradi "Lazara", ali i "Nore" i "Miloša" i gde su mu predstavljeni ključni segmenti u procesu proizvodnje, rezultati rada i planovi za dalju proizvodnju. Prema rečima ministra odbrane, u jedinicama Vojske Srbije za nekoliko nedelja naći će se i novi "Miloši". - Radujemo se jer vidimo napredak, vidimo da se ugovorne obaveze ispunjavaju i da ćemo do kraja godine imati veći broj i "Miloša" i "Lazara" u našem sastavu. Zahvalio bih se svima iz "Jugoimporta" i iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i svim radnicima ove fabrike, koji su u prethodnom periodu naporno radili na razvijanju ovih vozila i njihovom ulasku u serijsku proizvodnju - rekao je ministar Stefanović i najavio da očekuje i novine za predstojeći sajam "Partner". Istakao je i da se kontinuirano opremanje vojske i investicije u domaću pamet i domaću industriju nastavljaju.

1 / 6 Foto: Ministarstvo odbrane

- Hoćemo da nastavimo sa opremanjem naše vojske, ali i da razvijamo nova savremena sredstva kojima će naše jedinice biti opremljene i sposobne da pokažu svima da ćemo našu Srbiju uvek braniti od svake vrste izazova. Mi smo potpuno posvećeni regionalnoj stabilnosti i miru, ali nećemo nikada dozvoliti da neko pomisli da Srbiju može vojnički da ugrozi, a da na to Vojska Srbije neće imati apsolutno najbolji mogući odgovor - izjavio je ministar odbrane. Kako je istakao, nema jake Srbije bez njene jake vojske i zato investiramo novac u njeno opremanje s ciljem da bude faktor odvraćanja i kadra da štiti svakog građanina i našu otadžbinu.

Direktor kompanije Jugoimport SDPR Jugoslav Petković istakao je da je reč o nastavku onoga što je rađeno prethodnih godina i da je serijska proizvodnja odmakla daleko.

- Imali ste priliku da vidite i deo "Nora" koje će se uskoro naći u jedinicama Vojske Srbije, "Miloše", čiji smo već prvi kontingent isporučili, a sledeći, kao što je ministar rekao, u narednih petnaestak dana su spremni za testiranje. Imali ste priliku da vidite i "Noru" koju spremamo za Ameriku. To je naš ponos, jer smo jedna od retkih firmi koja je pozvana na testiranje da bi ta haubica zvanično ušla u Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država - istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, u pogonima je proces rada dobro organizovan i ide u dobrom smeru. - Očekujemo već da za "Partner" pokažemo, ako epidemiološka situacija bude to dozvoljavala, neke novitete, i što se tiče točkaša, i što se tiče raketnog programa - najavio je Petković.

Ugovor o kupovini "Lazara" potpisali su pukovnik Aleksandar Cakić iz Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane i pomoćnik direktora JP "Jugoimport-SDPR" Aleksandar Lijaković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track