Najnovije vesti

MERE OD PET DANA NEĆE DATI REZULTATE Ivanuša: U toku je intenzivan prenos virusa, ogroman pritisak na bolnice
Foto: Beta/ Milan Obradović

bez preventivnih mera epidemija se neće smiriti

MERE OD PET DANA NEĆE DATI REZULTATE Ivanuša: U toku je intenzivan prenos virusa, ogroman pritisak na bolnice

Društvo

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, Marijan Ivanuša, izjavio je da propisi uvedeni radi sprečavanja širenja korona virusa, a koji traju pet, šest dana, ne daju značajne rezultate i da je potrebno vreme da bi one bile efikasne.

Ivanuša je za današnju "Politiku" rekao da je u toku intenzivan prenos virusa, zbog čega je ogroman pritisak na bolnice, jedinice intenzivne nege i zdravstvene radnike.

"Znamo da je teško da se napravi balans između mera i održavanja ekonomije i to je slučaj svuda u svetu, ali kako bi spasli što veći broj života i omogućili zdravstvenom sistemu da funkcioniše, potrebne su nam mere koje drže epidemiju pod kontrolom", rekao je Ivanuša.

Prema njegovim rečima, bez preventivnih mera epidemija se neće smiriti, kao i da mere treba primenjivati i u radnim sredinama, prodavnicama, a trebalo bi nastaviti i sa vakcinisanjem što većeg broja ljudi.

"Srbija je i dalje među vodećim državama u svetu i Evropi kada je u pitanju broj vakcinisanih. Ali treba da imamo na umu da se učinak imunizacije kod pojedinca pokaže tek nekoliko nedelja nakon toga. Ima osoba koje su prestale da poštuju sve preventivne mere minut nakon vakcinacije prvom dozom", rekao je Ivanuša.

On je dodao da se do daljeg preporučuje svima da poštuju preventivne mere, dok većina ljudi ne bude zaštićena cepivom.

"Bez vakcinacije ne možemo da vidimo svetlo na kraju tunela, a ova pandemija utiče na život svih nas, ne samo na zdravstveni sistem već i na ekonomiju, a promene koje je donela, uticale su na svakog pojedinca", rekao je Ivanuša.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...