seksualno napastvovanje

KOLIKO JE DUG PUT DO ISTINE O SEKSUALNOM NAPASTVOVANJU: Jugoslav Tintor, Igor Jurić i Vesna Stanojević u Usijanju dana (KURIR TV)

Društvo -

Glumica Danijela Štajnfeld u prisustvu zamenika javnog tužioca u policiji navela je identitet evenualnog izvršioca dela silovanja, rekla je Ivana Rakočević, portparol Višeg javnog tužilaštva u Beogradu,

Mediji nezvanično pišu da je seksualni napasnik koga je Danijela označila kao izvršioca krivičnog dela glumac Branislav Lečić.

Koliko je dug put do istine?

Usijanje dana
foto: Kurir

Gosti Usijanja dana u 19.30 Jugoslav Tintor advokat, Igor Jurić osnivač fondacije Tijana Jurić i Vesna Stanojević koordinatorka Sigurne kuće.

- Mene retko šta šokira, i već sam navikla da čuje sve i svašta, ali me ovo danas šokiralo, kaže Stanojević.

- Lečić je ambasador Fondacije Tijana Jurić, jako sam šokiran, jer ga poznajem, i rado se odazivao na naše aktivnosti. Naravno da sam na strani žrtve, ali mi je teško da shvatim da je o to zaista uradio, ali da ostanemo na pretpostavki nevinosti, kaže Jurić.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Ne bi trebalo da brzopleto izvodimo zaključke na osnovu medijskih napisa i snimka. Prikupljeni dokazi moraju da ispune osnovane sumnje, pa i ako postupak počne treba poštovati pretpostavku nevinosti. Mediji treba da vode računa o izrazima, kaže Tintor.

- Žrtve teško pričaju o nasilju, neke je strah, neke je sramota. Verovatno nije mogla niti je bila spremna da ranije govori o tome. Ali treba sačekati, ovo će biti tema danima, jer je Lečić ime kod nas, kaže Stanojević.

-Najvažnije je da žrtva prijavi zlostavljane, onda se oslobađa od straha. ali snimanje bez dozvle je krivično delo, može se analizirati snimak veštačenjem, i sve je predmet postupka. U inicijalnoj fazi ni tužilaštvo nije donelo još odluku, kaže Tintor.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Kod nas je problem što se više štiti nasilnik i silovatelj nego žrtva. Imali smo situacije da žene koje subile silovane zaćutale, jer su shvatile da ništa neće uspeti zbog veza silovatelja, teško se to prijavljuje a još teže se dovede do kraja. Naši sudovi su spori, kaže Stanojević.

- Ako ohrbrimo žrtve da se objavi tajna strana, one slučajeve koje ne znamo, onda smo nešto uradili, kaže Tintor.

Usijanje dana
foto: Kurir

- U manjim sredinama žrtve su često prepuštene same sebi, kaže Jurić.

- Zluopotreba ima svuda, nema institucije gde žene nisu zlostavljane, ucenjivane, to je prisutno, a mi se bavimo sporadičnim slučajevima, a ne celinom,kaže Stanojević.

- U slučaju MIlene Radulović veštaci su utvrdili da je sve što su žrtve rekle verodostojno. Istraga je privedena kraju, očekujem podizanje optužnice, kaže Tintor.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track