DOKTORKA TANJA ĆIRKOVIĆ VELIČKOVIĆ O BRZOM SRPSKOM ANTIGENSKOM TESTU: Ova vrsta testa pokazuje rezultate za 20 minuta
Foto: Kurir

EMISIJA PULS SRBIJE

DOKTORKA TANJA ĆIRKOVIĆ VELIČKOVIĆ O BRZOM SRPSKOM ANTIGENSKOM TESTU: Ova vrsta testa pokazuje rezultate za 20 minuta

Društvo -

Eksperti sa Hemijskog fakulteta u Beogradu rade razvoju prvog brzog srpskog antigenskog testa za detekciju korona virusa u našoj zemlji.

O ovom naučnom poduhvatu i njegovoj budućoj primeni govori profesorka sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, dr Tanja Ćirković Veličković, u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

- Antigenski test detektuje proteine korona virusa. Procesom koji podseća na vakcinaciju mi ubrizgavamo te proteine u taj test. Izolovaćemo antitela iz životinje - navela je doktorka.

Puls Srbije, Tanja Ćirković Veličković
foto: Kurir

Prva prednosti antigenskih testova jeste to što su brzi zapravo i što veoma brzo pokazuju da je neko pozitivan na korona virus.

- Kada su u pitanju asimptomatske osobe dijagnoza mora da bude PCR testirana, u tim nekim slučajevima antigenski testovi su pomoćni - rekla je doktorka Ćirković Veličković.

Kada je prva osoba prošle godine registrovana pozitivno na korona virus, stručnjaci sa fakulteta su počeli istraživanja, a već u maju mesecu 2020. godine imali su prvi protein na korona virus.

- Tim je veliki na Hemijskom fakultetu, mi radimo sa velikim entuzijazmom. Konkretno na ovom projektu radi 8 profesora i još studenata - navela je doktorka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track