00:39

Mirsad Đerlek u Usijanju dana o vakcinama za decu

usijanje dana

ZAŠTO JE BRITANSKI SOJ NEMILOSRDAN PO DECU? Doktori u Usijanju dana: Povećava se broj dece koja oboljevaju od novog soja

Društvo -

Britanski soj korona virusa poslednjih meseci jedna je od glavnih tema u javnosti, a sve češće se spekuliše da je opasan po decu.

Upravo o ovoj temu, kao i o tome da li će mlađi od 12 godina moći da se vakcinišu, pitanja su koja će biti postavljena državnom sekretaru u Ministarstvu zdravlja dr Mirsadu Đerleku i dr Olivera Ostojić i dr Georgis Konstantantidis u Usijanju dana.

- Ne znam da li je britanski soj opasniji, znam da je zarazniji 50 do 70 odsto - naveo je pedijatar Konstantantidis.

Deca se mnogo pre oporave od ostalih pacijenata i uopšte period oporavka je kraći, navela je dr Ostojić. Kako su lekari objasnili gojazni tinejdžeri eventualno oboljevaju sa nešto težim simptomima Kovida19.

Olivera Stojković
foto: Kurir

- Jako je mali broj da su novorođenčadi koji su imali teže simptome, oni se veoma brzo otpuštaju kao zdrava deca iz bolnice. Mlađa deca praktično i ne prenose virus, retko smo videli da su deca stigla iz vrtića i da su roditeljima preneli virus - dodala je doktorka.

Vakcina za decu

- Moramo biti veoma obazrivi s obzirom da se radi o deci kada su u pitanju vakcine. Moje lično mišljenje je da se treba raditi na vakcinama, ne smemo dozvoliti da nam korona ugrozi zdravlje dece u bilo kojoj vrsti ili soju - naveo je Đerlek.

Kako je doktor objasnio tinejdžeri se mogu nazvati "super prenosioci". Oni možda nemaju simptome, ali starijima mogu preneti opaki virus.

Mirsad Đerlek, Mirsad Djerlek
foto: Kurir

- Ukoliko se u svetu bude radila vakcina za decu, ja smatram da će tinejdžeri od 15-16 godina biti prvi na listi za imunizaciju - naveo je Đerlek.

Da su deca, tačnije najmlađi sugrađani i najdisciplinovaniji u vezi sa merama protiv virusa potvrdio je doktor Đerlek.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track