DOKTOR ĐERLEK: Zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak, juče kršene epidemiološke mere na svakom koraku
Foto: Printscreen TV Pink

situacija izuzetno ozbiljna

DOKTOR ĐERLEK: Zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak, juče kršene epidemiološke mere na svakom koraku

Društvo -

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ocenio je danas da u Srbiji pod hitno mora da se menja kontrola sprovođenja mera za suzbijanje korona virusa.

On objašnjava da, iako smo zabeležili pad, procenat pozitivnosti je i dalje visok kao prethodnih dana (broj pozitivnih je manji, ali je manje i testiranih) i, generalno, situacija je vrlo ozbiljna.

- Zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak u poslednjih dva-tri meseca, i ne mogu da kažem da je pitanje dana koliko ćemo izdržati, ali mogu da kažem da je situacija izuzetno ozbiljna, i u ovom trenutku nam treba velika solidarnost – kaže Đerlek.

Ovu bitku, dodaje, možemo da dobijemo samo zajednički i uz poštovanje epidemioloških mera. Krizni štab, kađe, može donositi još strože mere, ali je mnogo važnije to koliko se one poštuju.

Podseća da su juče kršene epidemiološke mere na svakom koraku i u svakom gradu – u parkovima, na šetalištima.

Veći broj ljudi se ponašao juče kao da je u zemlji normalno stanje. Mislim da je ovo nedopustivo.

Dodaje da mere daju rezultate u smislu da nema akutnog, kontinuiranog skoka, već su brojevi novozaraženih sve vreme „zakucani“ visoko. Dnevno imamo po 5.000 novih slučajeva, a mnogi zahtevaju hospitalizaciju, pa su bolnice prepune.

- Pod hitno moramo da menjamo kontrolu sprovođenja mera! Možemo mi donositi kakve god hoćemo mere, ali ako nema dobre kontrole, onda nam to ništa ne vredi. Puna šetališta su isto kao da na Marakanu pustite 50.000 navijača! To smo juče imali na Adi Ciganliji – kaže Đerlek.

Masovna imunizacija je, kaže, najjače oružje koje može da nam pomogne u borbi protiv virusa.

(Kurir.rs/Pink)

Bonus video:

02:23

Doktorka Sonja Ristić Blažić o trombozi nakon korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track