STIGLE PRVE VAKCINE IZ PROGRAMA KOVAKS: Avion sa AstraZeneka vakcinama sleteo u Beograd
Foto: screenshot Tanjug

AERODOROM NIKOLA TESLA

STIGLE PRVE VAKCINE IZ PROGRAMA KOVAKS: Avion sa AstraZeneka vakcinama sleteo u Beograd

Društvo -

Prvi kontigent vakcina proizvođača AstraZeneka preko Kovaks mehanizma danas je stigao u Srbiju.

Avion, kojim će biti dopremljene vakcine, sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla", a dočekala ga je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Dočeku su prisustvovali i šef političkog sektora Delagacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Mengistu Abebauehu Asefa i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova.

"Mi večeras zapravo dobijamo prvi put iz Kovaksa AstraZenekine vakcine i to je prva tranša od onoga što je predviđeno da se u narednom periodu nastaviti u kontinuitetu, da Srbija na odgovoran, efikasan i sumeren ka zaštiti građana ali i solidarnosti prema komšijama taj proces bude na najbolji način nastavljen. Da na odgovoran način pristupimo rešavanju ovog velikog, globalnog problema. Srbija je među prvim zemljama pristupila Kovaks mehanizmu, kao globalnog mehanizma za ravnomernu raspodelu vakcina", naglasila je ministarka Joksimović.

Po njenim rečima Srbija je finansijskom kontribucijom bila jedna od prvih zemalja iz regiona koja je pristupila i finansijski učestvovala u razvoju vakcine.

"U međuvremenu je došlo do problema sa isporukama, ali mislim da nismo ni na koji način krivili ni EU ni Kovaks mehanizam jer smo svojim odgovornim ponašanjemi aktivnošću preds3ednika Aleksandra Vučića nastojali sa svih stana, koliko je to moguće nabaviti vakcine z anaše građane. Bili smo zato u situaciji i da strpljivo čekamo prve doze vakcine. Danas u situaciji kada ogroman deo sveta nije na žalost u situaciji da ima pristup vakcini, naši građani mogu da se vakcinišu i mogu da izaberu vakcinu i moramo da apelujemo prema građanima na podizanju svesti o važnosti vakcinacije", izjavila je ministarka za evropske integracije.

"Pokazali smo solidarnost rukovodeći se načelom da niko nije bezb3edan dok svi nisu bezbedni. Srbija je pokazala da je otporno i solidarno društvo. EU ima puno problema, zemlje EU ulaze ponovo u prilično rigidne i rigorozne mere, brojevi rastu i kod je situacija teška i zbog toga smatram da je ovaj kontigent vrlo važan i ponavaljam, večeras prvi kontingent i očekujemo istu dinamiku i u budućnosti. Zahvaljujem se svim partnerima", rekla je ministarka Jadranka Joksimović.

Srbija bi trebalo da dobije 345.000 doza vakcine AstraZeneka

Direktor kancelarije SZO u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je ranije da će prve vakcine iz Kovaks sistema u Srbiju stići početkom aprila.

On je rekao da se Kovaks sistem, uspostavljen da bi se vakcine obezbedile i siromašnijim zemljama, suočava sa istim manjkom vakcina kao i pojedine države, ali da SZO ima cilj da vakcinama iz tog programa do kraja godine vakciniše 20 odsto svetskog stanovništva.

Srbija bi u prvoj polovini 2021. godine iz mehanizma Kovaks trebalo da dobije 345.600 doza vakcine AstraZeneka, objavljeno je početkom februara u prvoj prognozi Alijanse za vakcine Gavi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track