02:03

Dr Kon o merama koje su na snazi od ponedeljka

kurir televizija

DOKTOR KON U USIJANJU OTKRIO TEMU BROJ 1 NA KRIZNOM ŠTABU: Nema popuštanja mera, ali NEMAM DILEMU da će korona uskoro da prestane

Društvo -

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je večeras u Usijanju da vakcinacija daje rezultate i da vrhunac virusa u Beogradu već prolazi, a naglasio je da od ponedeljka nema popuštanja već samo korekcije postojećih epidemioloških mera.

- Mere su i dalje na snazi, a od ponedeljka će biti korekcije, za ugostitelje neće biti kao ranije četiri kvadratna metra na otvorenom po osobi, nego drugačije, još razmatramo kako će to da izgleda - rekao je Kon i dodao da je to daleko od popuštanja mera.

Doktor Kon naglašava da se i dalje traži održivi model.

- Za Uskrs očekujem da će građani Srbije pravoslavne vere shvatiti da nije vreme za uzajamno posećivanje i za kontakte na koje smo navikli. Nećemo zabranjivati kretanje za praznike - rekao je Kon.

Epidemiolog očekuje da će se situacija dodatno popraviti u naredne četiri nedelje, koliko ima do prvomajskih i uskršnjih praznika. Naglasio je i da prema epidemiološkim pokazateljima vrhunac korone u Beogradu prolazi.

Usijanje, Predrag Kon
foto: Kurir

- Očekujemo smanjenje broja novozaraženih, ali imamo problem sa velikim prilivom obolelih u bolnice - rekao je Kon i dodao da smrtnost uzrokovana novim sojem virusa nije povećana u odnosu na prethodni period i da je maltene kao svuda u svetu.

Minimalan uslov za popuštanje mera, prema Konovim rečima, jeste da se izjednači broj prijema i otpusta u kovid bolnicama.

- Tamo gde je veća vakcinisanost prvo dolazi do usporavanja širenja virusa, a onda i do ubrzanog pada broja novozaraženih - naveo je Kon i dodao da će virus u narednih mesec-mesec i po dana biti sveden na najmanju moguću meru.

Kon je naglasio da proces vakcinacije u Beogradu ide odlično, da je cepivo primilo oko 32 odsto građana starijih od 18 godina, a da se već vide rezultati. Situacija se popravlja i u Novom Pazaru.

Svaka rasprava o vakcinaciji ide u prilog antivakserima

Epidemiolog se posebno osvrnuo i na antivaksere.

- Ne možemo promeniti njihova ubeđenja. Meni je samo cilj da bude jasno da je naučno dokazano da je vakcinacija u dosadašnjoj istoriji spasila najviše života. Svaka rasprava ide njima u korist. Nemam vremena za antivaksere. Bavio sam se njima 10 godina i ušao sam duboku u tu problematiku. To nije ništa novo, postoje već dva veka, samo je njihov uticaj postao veći zbog društvenih mreža - rekao je Kon.

Član Kriznog štaba je dodao da svaka rasprava u medijima o vakcinaciji rađa nepoverenje kod običnog sveta.

- Mi kod nas već vidimo da vakcine deluju. Imamo razne vakcine, a to malo otežava praćenje efektivnosti - rekao je Kon i naglasio da bi svaki građanin trebalo da se konsultuje sa svojim izabranim lekarom oko toga koje cepivo treba da primi.

Usijanje, Predrag Kon
foto: Kurir

Medicinsko osoblje prema njegovim rečima ima obavezu da se vakciniše.

- Problem lekara koji ne žele da se vakcinišu biće prvi na dnevnom redu u pravno-etičkom razmatranju - rekao je Kon i dodao da će se razmatrati i najavljeno uvođenje kovid pasoša za putovanje u EU.

Proizvodnja vakcina u Srbiji je prema njegovim rečima od strateškog značaja.

Kon savetuje da se svako ko je preležao koronu vakciniše tek posle tri meseca ili da pre vakcinacije proveri nivo antitela.

Moja blanko ostavka je na stolu

Kon se osvrnuo i na ranije najave da će napustiti Krizni štab ako dođe do popuštanja mera.

- Popuštanja mera nema. Moja blanko ostavka je tu i podrazumeva da je urađeno nešto što je protivno razumu. To se nije desilo. Da li neko misli da će korona proći ako ja dam ostavku - rekao je Kon.

Epidemiolog je naglasio da ostavku treba da daju oni koji kontrolišu poštovanje mera, a ne on.

- Doneli smo meru da se nose maske na pešačkom prelazu, ali je onda ukinuta. Sada je svuda u svetu ta mera na snazi. Da li sam onda ja za to kriv - rekao je Kon i shvatio da preporučene mere ne donose ništa jer se pokazalo kako se ponašamo u tom slučaju.

Kon je rekao da nema dilemu da će korona uskoro da prestane.

- Narednih dana u Beogradu biće smanjenje, ali najveći problem su nam bolnice jer nemamo gde da smestimo pacijenete. Zdravstveni sistem je toliko opterećen da mnogi čekaju na intervenciju koja nema veze sa koronom - rekao je Kon.

Naglašava da moramo da ubrzamo proces vakcinacije jer nas jedino to može spasiti od ponavljanja ovakve situacije.

Deca prema njegovim rečima obolevaju od blaže forme kovida.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track