DRUŠTVO PSIHOLOGA SRBIJE PODRŽALO ZAKON O ISTOPOLNIM ZAJEDNICMA: Korist celom društvu
Foto: Reuters

jasan stav

DRUŠTVO PSIHOLOGA SRBIJE PODRŽALO ZAKON O ISTOPOLNIM ZAJEDNICMA: Korist celom društvu

Društvo -

Društvo psihologa Srbije snažno podržava usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, smatrajući da pravno regulisanje tog oblika zajednice donosi direktne psihološke dobrobiti LGBTIQ+ osobama i njihovim porodicama.

Mnoge LGBTIQ+ osobe u našoj zemlji danas žive u pravno nevidljivim dugogodišnjim zajednicama, sa decom ili bez njih, podseća Društvo u saopštenju za medije.

Podsećaju da pravna nevidljivost istopolnih zajednica sprečava parove da ostvare prava vezana za nasleđivanje, izdržavanje, obaveštavanje o medicinskom stanju, posetama u bolnici i medicinskim odlukama u slučaju bolesti, regulisanje prava raspodele imovine u slučaju rastanka, mogućnost ostvarivanja zdravstvenog osiguranja preko partnera, nasleđivanje penzije partnera, organizovanje sahranjivanja i mnoga druga.

"Porodice su ovim dovedene u neravnopravan položaj, a LGBTIQ+ osobe u situaciju produžene neizvesnosti usled nemogućnosti da planiraju budućnost i ostvare građanska prava", navodi Društvo.

Dodaju da osećaj takve vrste nedostatka kontrole nad sopstvenim životom izuzetno nepovoljno utiče na svaku osobu, što, kako navode, potvrđuju istraživanja koja pokazuju da stigma i društvena homofobija imaju brojne negativne zdravstvene i druge posledice za LGBTIQ+ osobe i njihove porodice.

Društvo psihologa navodi i da uporedna iskustva drugih zemalja pokazuju da je zakonsko prepoznavanje istopolnih zajednica povezano sa smanjenjem stresa, depresivnih i anksioznih simptoma i drugih problema mentalnog zdravlja uključujući i suicid, internalizovane homofobije, kao i da doprinosi psihološkoj dobrobiti LGBITQ+ osoba i osećaju pripadnosti široj društvenoj zajednici, čak i kada trenutno nisu u ovako registrovanim zajednicama.

"Kao psihološkinje i psiholozi, godinama smo svedočili razornom negativnom uticaju koji je društvena isključenost i stigmatizacija LGBTIQ+ osoba imala na njihovo mentalno zdravlje", navode u saopštenju te zaključuju da je donošenje zakona jedan, ali značajan korak ka tome da kao društvo unapredimo uvažavanje i poštovanje LGBTIQ+ osoba i njihovih porodica.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track