Najnovije vesti

KORONA SE PRENOSI I PUTEM KANALIZACIJE? Virus u dečijim crevima ostaje 36 dana, NAŠA DOKTORKA SVE POJASNILA
Foto: Profimedia, Printscreen RTS

ZABRINJAVAJUĆE

KORONA SE PRENOSI I PUTEM KANALIZACIJE? Virus u dečijim crevima ostaje 36 dana, NAŠA DOKTORKA SVE POJASNILA

Društvo

U crevima dece do virus ostaje do 36 dana, a nevidljivi prenosnici najčešće su mališani od šest godina

Sve veći broj istraživanja upućuje da se korona može preneti i putem isparenja kanalizacije!

Dodatno zabrinjava i studija koja pokazuje da korona virus u crevima kod dece može do 36 dana! Naime, 70 odsto zaražene dece nosilo je aktivni virus bez pokazivanja simptoma, što je zabrinjavalo „nevidljive prenosnike". Studija je pokazala da su u većini deca mlađa od šest godina. Potom je otkriveno da i nakon što se dete oporavi i ima antitela, crevni trakt može dugo da nosi aktivni virus, a stolica je pozitivna na virus, što može predstavljati rizik od prenosa.

Ovo je potvrdio u čuveni epidemiolog dr Erik Feigl Ding iz Vašingtona, jedan od prvih koji je upozorio javnost na rizik od pandemije korone. On je objavio da je do infekcije u tri od devet porodica došlo zbog vertikalno zajedničkih drenažnih cevi za toalet i aerosola iz cevi.

Ugledni hongkonški mikrobiolog Juen Kvok-jung pojasnio je da bi nepropisno zatvorena cev mogla dovesti do prenosa virusa, noseći zaraženi izmet u ventilacioni sistem zgrade i izduvavajući ga u kupatila ljudi.

- Kako je cevovod koji prenosi fekalije povezan sa vazdušnom cevom, velika je verovatnoća da se virus u stolici prenosi kroz vazdušni ventilator u toalet - rekao je on.

Virusološkinja dr Ana Gligić za Kurir rekla je da ove studije i dalje ne postoje u Srbiji, ali da je sasvim logično zbog čega se stručnjaci iz sveta bave ovim istraživanjima.

- Odavno pričam da se ovaj virus ne prenosi samo kapljično već i putem vazduha. Zato ta opcija nije isključena. Slikovit primer vam je da neko može da se zarazi tako što krpom prođe preko, na primer, daske u toaletu, podigne se prašina iz nje, uđe u nosnu sluznicu oosbe i tako dođe do zaražavanja - objasnila je dr Gligić, dodavši da je nemoguće da svakog dana imamo veliki broj zaraženih ako se on prenosi samo kapljično, a ne i putem vazduha.

Ana Gligić
foto: Nebojša Mandić

Zbog otpadnih voda imaćemo i treći talas?

Otpadne vode u Švajcarskoj pokazuju da toj zemlji predstoji treći talas zaraze korona virusom, prenose švajcarski mediji. Navedeno je da se korona virus može utvrditi u otpadnim vodama, a prema ekspertima švajcarskog instituta EWAG, može da se izvrši i procena stanja u skoro realnom vremenu. Na osnovu novih podataka, oni su došli do zaključka da predstoji treći talas.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...