22 GODINE OD UBISTVA SLAVKA ĆURUVIJE: Ubice na Vaskrs u novinara s leđa ispalile 17 metaka
Foto: Printscreen/Youtube/ Slavko Ćuruvija Fondacija

tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije

22 GODINE OD UBISTVA SLAVKA ĆURUVIJE: Ubice na Vaskrs u novinara s leđa ispalile 17 metaka

Društvo -

Novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je na današnji dan pre 22 godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda.

Na dan njegovog ubistva bio je Vaskrs, a ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

Za izvršenje likvidacije prvostepeno su bila osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu početkom septembra prošle godine sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem N. N. lica u taj slučaj. Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo N. N. lice, a da su DB-ovci za to pripremili "teren".

Prvostepenom presudom bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". Apelacioni sud je naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Biografija

Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1986. godine,radio je u listu Borba. Počeo je kao komentator, a zatim je napredovao preko urednika unutrašnjopolitičke rubrike, do pozicije glavnog i odgovornog urednika. Pisao je komentare i reportaže sa Kosova i Metohije, u periodu od 1986. do 1988. godine. Bio je jedan od retkih novinara kome je omogućeno da bude neposredno uz Slobodana Miloševića tokom njegove posete Kosovu Polju, 24. aprila 1987. godine.

U Borbi je ostao do 1994. godine, kada je država preuzela kontrolu nad listom, posle čega je napustio novine. Sve vreme je bio aktivni dopisnik ili saradnik više medija: Komunist, NIN, Vjesnik, Večernji list, Nedelja, Pobjeda, TV Beograd, TV Politika, TV Sarajevo. Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list Nedeljni telegraf, a dve godine nakon toga njih dvojica su osnovali Dnevni telegraf. Slavko Ćuruvija je ubijen dok je bio urednik i vlasnik magazina Evropljanin, koji je osnovao 1998. godine.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track