Najnovije vesti

METEOROLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA DO 20. APRILA: Sledi nam drastičan pad temperature, evo kada se očekuju kiša i novi sneg
Foto: Zorana Jevtić

novi preokret

METEOROLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA DO 20. APRILA: Sledi nam drastičan pad temperature, evo kada se očekuju kiša i novi sneg

Društvo

Lepo vreme i prolećne temperature neće dugo da se zadrže na području naše zemlje jer nam prema poslednjim prognozama uskoro stiže novo zahlađenje.

"Narednih dana ka nama će sa jugozapada nastaviti da pritiče topao vazduh te će temperature konačno biti oko ili čak malo iznad prosečnih vrednosti i maksimumi će se kretati od 16 do 21 stepen, dok će u ponedeljak ponegde biti i do 23 stepena", napisao je meteorolog i profesor geografije Marko Čubrilo.

Ipak, kako je najavio već početkom nedelje stiže novo zahlađenje.

"U ponedeljak uveče hladan front ciklona nad središnjom Evropom će se premestiti preko Alpa i usloviti sekundarnu ciklogenezu nad severnom Italijom, što je uvod u novo, jače, pogoršanje vremena koj već u utorak ujutro zahvata jugozapadne i zapadne predele donoseći kišu, zahlađenje i grmljavinske pljuskove, a planinskim delu regiona uz jače zahlađenje i nov sneg."

Novo pogoršanje

"U utorak tokom dana naoblačenje i pogoršanje uz kišu, pljuskove i jače zahlađenje napreduje dalje na istok, ponegde će biti ređe pojave grmljavinskih pljuskova ispred samog fronta. Na planinama najvećeg dela regiona uz jače zahlađenje kiša će na oko 800 metara nadmorske visine ponovo prelaziti u sneg. U utorak se očekuje i velik temperaturni kontrast, od samo oko 1 stepen Celzijusa na krajnjem severozapadu do oko 19 na krajnjem jugoistoku. Vetar će već ujutro na severu regiona okrenuti na jak severozapadni, dok će se do kraja dana severozapdni vetar i bura duž Jadrana širiti dalje na jugoistok", najavio je Čubrilo.

"Sredinom naredne nedelje uz uticaj ciklona sa centrom nad jugozpadom Rumunije i dotok hladnog vazduha sa severa preovlađivaće pretežno oblačno i neobično hladno vreme uz kišu povremeno, dok bi se snežna granica verovatno nalazila na oko 800 metara nadmorske visine što je jako nisko za sredinu aprila. Vetar umeren i pojačan, severozapadni, a duž Jadrana bura. Dnevni maksimum znatno ispod proseka za ovaj deo godine i trebao bi se kretati od 3 do 7 stepeni, dok bi ponegde uz jači nalet padavina bio samo oko 2 stepena Celzijusa i to otvara mogućnost kratkotrajne pojave susnežice ili snega i ispod 500 metara nadmorske visine", piše Čubrilo.

vreme
foto: Printscreen/RHMZ

U drugom delu naredne nedelje za sada nema najava za neko konretnije poboljšanje i otopljenje.

"Proračuni modela već nekoliko dana posle 16.04. simuliraju razvijanje snažnog anticiklona u prostoru od Skandinavije, preko zapadne Evrope i Velike Britanije sve do jugozapdnog Atlantika. U tom položaju anticiklon bi ka našem delu Evrope po svojoj istočnoj periferiji i dalje transportovao relativno hladan vazduh, dok bi se nad širim prostorom Sredozemlja održavalo prostrano polje sniženog vazdušnog pritiska."

"Do daljeg ostaje relativno hladno vreme uz povremenu pojavu kiše i pljuskova, dok će planinski delovi i dalje imati povremen sneg, posebno na onim višim od 900 metara nadmorske visine gde će snežni pokrivač nastaviti da se povećava."

Mogući jutarnji mrazevi

"Nizije bi ipak imale kišu, ali velik problem bi nastavili da čine jutarnji minimumi koji bi i dalje biti jako niski za drugi deo ovog meseca i uglavnom bi se kretali od 0 do 6 stepeni, što i dalje drži mogućnost pojave jutarnjih mrazeva, posebno kada se posle hladnog i kišovitog dana uveče razvedri. U predelima višim od 800 metara nadmorske visine bi jutarnji mrazevi bili dosta česti."

vreme
foto: Printscreen/RHMZ

Oko 20. aprila dnevni maksimumi između 6 i 13 stepeni, što je znatno ispod proseka.

"Do utorka u najvećem delu regiona prolećno vreme, a zatim se vraćaju niske temperature, jakne, cipele, čizme, a u predelima višim od 800 metara nadmorske visine stiže i nov sneg", zaključio je Čubrilo. 

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...