12 PRIJAVA PROTIV 6 ZAPOSLENIH NA FDU, OD TOGA 5 PROTIV PROKIĆA! Srbljanović: Radna grupa protiv nasilja ima odlične rezultate
Foto: Dado Đilas, Ana Paunković

prijave protiv profesora na fakultetu

12 PRIJAVA PROTIV 6 ZAPOSLENIH NA FDU, OD TOGA 5 PROTIV PROKIĆA! Srbljanović: Radna grupa protiv nasilja ima odlične rezultate

Društvo -

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Biljana Srbljanović, član radne grupe "FDU protiv nasilja", kaže da je zadovoljna dosadašnjim radom ovog tima kom je od 21. januara do 17. februara ove godine stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih za seksualno uznemiravanje. Kako je Kurir pisao, pet studentkinja prijavilo je profesora ovog fakulteta Nenada Prokića.

Tračerska javnost

- Sa FDU nije iscurilo nijedno ime nijedne studentkinje ili studenta koji su poslali prijavu za neprimereno ponašanje, neprihvatljive pedagoške prakse i posebno, seksualno uznemiravanje. Radna grupa protiv nasilja na FDU nastala je odmah kada je otkriveno da su i naši studenti ugroženi slučajem Mike Aleksića. Inicijatori osnivanja ove radne grupe su članovi Studentskog parlamenta, koji su se obratili svom dekanu i profesorima u koje imaju poverenje, da oforme telo koje će prikupljati sve vrste prijava i pritužbi - kaže Srbljanović i dodaje:

profesor Prokić
profesor Prokićfoto: Dado Đilas

- U članstvu su i studenti i profesori i zajedno su obezbedili nekoliko međusobno potpuno nezavisnih načina da studenti i studentkinje prijave pošalju samo onome kome žele. Radna grupa, čija sam članica, na poziv studenata, što mi predstavlja čast, sa velikom ozbiljnošću je i uz ogroman pritisak tračerske javnosti uspela da radi, a da ne ugrozi bilo čiji identitet i da formuliše i kvantitativni i kvalitativni izveštaj.

Etička komisija

Srbljanovićeva objašnjava da je "grupa svoje izveštaje predala dekanu, koji je, dakle sad već na drugoj instanci, utvrdio da li su prijave osnovane i na osnovu toga prosledio trećoj instanci - Etičkoj komisiji".

- U njoj su slučajnim uzorkom izabrani predstavnici svih katedra, studenata i pravne službe. Bukvalno su izvlačeni iz šešira da ne bude nikakve mogućnosti mahinacije. S obzirom na to da nisam članica Etičke komisije, nemam uvid u njen rad, a i da imam, ne bih imala pravo da komentarišem. Etička komisija, dekanat i Studentski parlament će javnost obavestiti onako kako je pravilima propisano, uz, ponavljam, ogroman napor da se od komentara, čerečenja, sumnjičenja, vređanja i žigosanja zaštite svi naši studenti i studentkinje - navela je Srbljanović.

Platforma "FDU protiv nasilja"

Peta prijava protiv Prokića

Nakon što su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić pre tri meseca prijavile policiji svog profesora glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno zlostavljanje i javno pričale o svojim traumama, Fakultet dramskih umetnosti pokrenuo je platformu "FDU protiv nasilja".

- Devet prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje različitog stepena, tri prijave se odnose na vređanje, omalovažavanje i ismevanje studenata. Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe odnose se po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava - navodi se u izveštaju sa FDU.

Najviše prijava - pet - stiglo je protiv profesora Nenada Prokića, koji je negirao da je seksualno uznemiravao studentkinje. On je rekao da je "samo u jednom slučaju greškom poslao jednoj studentkinji svoje slike s plaže".

Kurir.rs /J. I./ Foto Ana Panuković, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track