Najnovije vesti

SRBIJA RAZVIJA DOMAĆI ANTIGENSKI TEST NA KORONU: Detektovaće čak i nove mutirane sojeve virusa
01:41

SRBIJA RAZVIJA DOMAĆI ANTIGENSKI TEST NA KORONU: Detektovaće čak i nove mutirane sojeve virusa

KURIR TELEVIZIJA

SRBI RAZVIJAJU DOMAĆI ANTIGENSKI TEST NA KORONU: Biće visoko POUZDAN, detektovaće čak i nove sojeve virusa

Društvo

Naša zemlja razvija domaći antigenski test na korona virus. Na tom projektu već četiri meseca radi istraživački tim Hemijskog fakulteta u Beogradu, a osnovni test bi trebalo da bude gotov do kraja godine.

Hemičari trenutno proizvode velike količine proteina koji se kasnije koriste kao osnova za dobijanje antitela životinjskog porekla. U dalju proizvodnju testa ulaze samo proteini koji su prečišćeni.

- Uzorak u kojem se nalazi protein prolazi kroz kolonu, vezuje se za ovaj matriks i u principu on bi trebao najjače od svih drugih proteina i komponenti da se veže za ovaj matriks i tako kad se ispire onda on ostaje sam i tako se prečišćava - kaže Tamara Lujić, istraživač i saradnik na projektu.

Tako proizveden test ima sve karakteristike antigenskog koji nije dovoljno pouzdan. Zbog toga će se u sledećoj fazi proizvodnje koristiti metoda detekcije virusa koja kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testiranja.

- Ova reakcija može mnogo puta da ugrozi signal tj. informaciju. Na ovaj način ćemo da spojimo s jedne strane specifičnog prepoznavanja samog virusa koja potiče od toga što ćemo imati specifična antitela na ovaj protein sa velikim umnožavanjem signala kako to recimo postiže PCR reakcija - kaže prof. dr Tatjana Ćirković Veličković, rukovodilac projekta.

Na taj način će se podići osetljivost, a samim tim i pouzdanost i primenjivost testa, tvrde naučnici.

Sve komponente testa proizvodiće se u srpskim laboratorijama, a sa ciljem da naša zemlja postane regionalni centar za proizvodnju antigenskih testova za brzu detekciju virusa, čak i novih mutiranih sojeva.

Pre nego što uđe u komercijalnu prodaju, domaći test na korona virus trebalo bi da bude i klinički testiran kako bi se utvrdilo da je u potpunosti validan.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...