Najnovije vesti

DR ANA BANKO ZA KURIR O TREĆOJ DOZI: Možda će biti neophodna modifikacija vakcina na sezonskom nivou!
Foto: Printscreen/RTS

borba sa korona virusom

DR ANA BANKO ZA KURIR O TREĆOJ DOZI: Možda će biti neophodna modifikacija vakcina na sezonskom nivou!

Društvo

Generalni direktor kompanije "Fajzer" Albert Burla rekao je da će osobama koje su primile vakcinu protiv kovida-19 tog proizvođača verovatno trebati dodatna doza u roku od 12 meseci od prijema druge, a virusolog dr Ana Banko kaže za Kurir da ova najava nije ništa neočekivano, te da će treću dozu verovatno morati da prime i vakcinisani drugim vakcinama.

- Već je davno utvrđeno da imunitet nakon preležanog kovida nije doživotan. Utvrđeno je da imunitet traje najmanje šest meseci, da neki ljudi gube antitela i da mogu da se više puta zaraze. Stoga se, takođe, očekuje da ni imunitet nakon vakcine ne traje doživotno. Za sada znamo da traje najmanje šest meseci. A s obzirom da korona virus neće nestati, vrlo je očekivano da će biti potrebno da se vakcinišemo u nekom ritmu koji će biti definisan nakon što pandemiju stavimo pod kontrolu - kaže dr Banko i dodaje da će možda biti neophodna modifikacija vakcina na sezonskom nivou zbog pojave novih varijanta. Tako je, kako kaže, i sa vakcinama protiv gripa koje su drugačija svake godine.

Što se tiče toga da li će vakcinisani ubuduće moći da prime i vakcine drugih proizvođača, dr Banko kaže da će u prve preporuke verovatno biti da to budu isti proizvođači, pa onda i onih koji su zasnovani na istoj platformi, kao što su, primera radi, "Sputnjik V" i "Astra Zeneka".

- Postoji mogućnost da će moći da se primaju različite vakcine, ali treba sačekati da sami proizvođači daju preporuke. Nije upitna bezbednost već efikasnost mešanja doza različitih proizvođača.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...