MINISTAR LONČAR ZABRINUT: Plašimo se lošeg scenarija, taj deo Srbije je najproblematičniji i tu je odziv za vakcinaciju najslabiji
Foto: Tanjug/Tanja Valić

oprez

MINISTAR LONČAR ZABRINUT: Plašimo se lošeg scenarija, taj deo Srbije je najproblematičniji i tu je odziv za vakcinaciju najslabiji

Društvo -

Najslabiji odziv za vakcinaciju protiv korona virusa je u Tutinu, gde je vakcinisano svega 4,5 odsto punoletnih građana, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Naveo je da je slab odziv za imunizaciju i u Trgovištu, Merošini i Novom Pazaru i upozorio da se u tom delu Srbije ne poštuju dovoljno mere i da su se građani previše opustili.

- Plašimo se da tamo ne dođe do nekog scenarija koji ne bismo želeli - rekao je Lončar novinarima nakon razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija.

Kaže da je Novi Pazar i okolina trenutno jedno od najproblematičnijih mesta, jer je tu udeo zaraženih po broju testiranih najveći u Srbiji.

- To je iz više razloga, mislim da se ne poštuju dovoljno mere i ljudi su se previše opustili - rekao je Lončar.

Više od 70 odsto zdravstvenih radnika primilo vakcinu

U Srbiji je vakcinu protiv korona virusa primilo više od 70 odsto zdravstvenih radnika.

Lončar je rekao da postoje dileme mladih medicinskih sestara po pitanju steriliteta nakon vakcinacije i ukazao da je razgovor s njima važan, što daje rezultate u procesu imunizacije.

- Što više razgovaramo sa ljudima, sve je veći obuhvat vakcinacije, i tu smo zadovoljni - rekao je Lončar novinarima.

Zlatibor Lončar
foto: Tanjug/Tanja Valić

Naveo je da će se poboljšati epidemiološka situacija, čim bude maksimalno brzo vakcinisan dovoljan broj građana.

Lončar je rekao i da se stanje među studentskom populacijom i u domovima "popravlja iz dana u dan", ukazujući da se povećava broj studenata koji žele da prime vakcinu.

- Oko dve trećine studenata izrazili su želju da prime vakcinu, sa jednom trećinom se razgovara - rekao je ministar.

Još se ne razmišlja o zatvaranju neke kovid bolnice

Bolnice u Srbiji trenutno su više od 80 odsto popunjene, pa se još uvek ne razmišlja o prelasku neke kovid bolnice u nonkovid režim.

- Lakše dišemo, imamo više otpusta nego prijema, ali imamo toliki broj pacijenata da nismo u stanju da bilo koju kovid bolnicu zatvorimo - rekao je Lončar.

On je istakao da će pridržavanje mera u borbi protiv epidemije kovida-19, kao i dovoljan broj vakcinisanih, rasteretiti bolnice, posebno one za zbrinjavanje hitnih slučajeva.

- Da odatle pacijente premestimo u bolnicu u Batajnici ili u Kruševcu, a da njih što pre oslobodimo da mogu da se vrate u nonkovid režim rada, ali samo pod uslovom da pada broj obolelih - poručio je Lončar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track