Najnovije vesti

UZ MIGOVE-29 SRPSKO NEBO JE JOŠ BEZBEDNIJE: Vojska Srbije je danas 20 PUTA SNAŽNIJA nego što je bila 1999. godine!
Foto: Tanjug Printscreen

SNAGA

UZ MIGOVE-29 SRPSKO NEBO JE JOŠ BEZBEDNIJE: Vojska Srbije je danas 20 PUTA SNAŽNIJA nego što je bila 1999. godine!

Društvo

Isporuka letelica iz Belorusije značajno je pojačanje za srpski odbrambeni sistem... Ulaganje u VS je važno jer, kaže predsednik Vučić, štitimo građane i preventivno delujemo da svi shvate da nije moguća agresija na Srbiju

Srbija je u poslednjim godinama uspela da se popne na poziciju vojne sile u regionu, ali će svoju dominaciju dodatno učvrstiti moćnom i modernom eskadrilom koja je spremna i da štiti nebo iznad Srbije i da sadejstvuje sa snagama na zemlji!

Aleksandar Vučić, Batajnica, aerodrom, avioni, MIG 29
foto: Kurir TV

Naime, iz Belorusije su kao donacija našoj zemlji na batajnički aerodrom dopremljena dva aviona "mig-29", a uskoro stižu još dva. Prethodno je i Rusija donirala Srbiji šest moćnih lovaca "mig-29". U junu će biti završena i modernizacija "migova-29", koja se obavlja u Srbiji, te će srpsko vojno vazduhoplovstvo imati ukupno 14 letelica s ovom oznakom. Uz to, planirana je i nabavka savremenog naoružanja.

Znatna ulaganja

To je potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić u subotu nakon vojne vežbe "Odgovor 2021". On je naglasio da je Vojska Srbije danas 20 puta snažnija nego što je bila 1999. za vreme NATO agresije.

- Biće još mnogo toga, nastavljamo da ulažemo u naš odbrambeni sistem i veći standard pripadnika Vojske Srbije. To je sve važno da bismo bili sigurni, da zaštitimo naše građane i da preventivno delujemo da svi shvate da nije moguća agresija na Srbiju - poručio je Vučić.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da jačanje naše vojske donosi Srbiji ugled u svetu.

Orhan Dragaš
foto: Privatna arhiva

- Sistem odbrane je veoma veliki i kompleksan i zato je skoro nemoguće njegovu uspešnu reformu vezati samo za jednog čoveka, ali u Srbiji je više nego jasno da je nagli napredak krenuo 2012, kada je funkciju ministra odbrane obavljao Vučić. Vojska Srbije i ceo naš sistem odbrane po opremljenosti, efikasnosti, po visini ulaganja iz budžeta, nije ni nalik onome od pre 2012. Do ove tačke ne bismo mogli da dođemo, a da prethodno nismo ojačali svoju ekonomiju. I taj ekonomski preduslov dobili smo nakon 2012, tako da sada možemo sa sigurnošću da kažemo da će ovakav trend sigurno da se nastavi - ocenjuje Dragaš za Kurir.

On napominje da jačanje sistema odbrane nije nikakva militarizacija:

- Svoje vojske neprestano jačaju sve ozbiljne države, razume se - one čija ekonomija to dozvoljava. Srbija do 2012. nije bila među njima, a od tada jeste i to može samo da nam donese poštovanje i ugled u svetu.

Ispred suseda

Nedavno je, podsetimo, stigla i međunarodna potvrda ozbiljnih ulaganja u našu vojsku. Srbija se našla u gornjoj polovini najnovije svetske liste organizacije Global fajerpauer i po snazi odbrane zaslužila je lidersku poziciju među zemljama bivše Jugoslavije. Pomenuta organizacija rangira ukupno 139 država po vojnoj snazi, a ove godine Vojska Srbije plasirana je na 61. poziciji i iz godine u godinu napreduje na globalnom planu. Daleko ispod na listi su Crna Gora (123. mesto) i BiH (121. mesto). Albanija se plasirala na 113, Slovenija na 88, a Hrvatska je na 63. poziciji.

VOJSKA SRBIJE U BROJKAMA

prikaz sposobnosti, Vojska Srbije, kasarna Rastko Nemanjic, Pancevo, Aleksandar Vucic
foto: Tanjug Printscreen

84.000 raspoloživo vojno ljudstvo

30.000 aktivnih vojnika

14 "migova-29"

51 helikopter

4 jurišna helikoptera

304 tenka

1.200 oklopnih vozila

70 raketnih bacača

93 samopogonske artiljerije

144 vučene artiljerije

Pancir napravio razliku  

Ispaljuje 5.000 metaka u minutu  

pancir S1, Aleksandar Vulin
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Osim "migova" i povećanog standarda pripadnika vojske, razliku u snazi naše odbrane napravio je sistem "Pancir", čiju nabavku je Srbija 2019. ugovorila sa Rusijom. Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva "Pancir S1" namenjen je za protivvazdušnu odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike. Kako "Pancir" ispaljuje 5.000 metaka u minutu, javnost je mogla da vidi u subotu na vojnoj vežbi "Odgovor 2021".

I. K./ Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...