Najnovije vesti

TREBA VAM 700 EVRA U STARTU! Roditeljima sa decom se ne isplati da idu na more u Grčku TESTOVI SKUPLJI OD LETOVANJA
Foto: Profimedia

nova odluka

TREBA VAM 700 EVRA U STARTU! Roditeljima sa decom se ne isplati da idu na more u Grčku TESTOVI SKUPLJI OD LETOVANJA

Društvo
15:28h

Ako roditelji koji se nisu vakcinisali krenu na odmor u Grčku sa dvoje male dece, starije od pet godina, moraće samo za testove i putna osiguranja da plate najmanje 85.500 dinara ili oko 700 evra, što je više od ukupne cene letovanja za celu porodicu.

Ako su roditelji vakcinisani troškovi za testove i osiguranje za decu iznose oko 400 evra.

Grčka je 19. aprila otvorila granice i turisti iz Srbije mogu da putuju sa negativnim PCR testom ili potvrdom o vakcinaciji. Međutim, doneta je nova odluka, prema kojoj i deca starija od pet godina moraju takođe da imaju negativan test na koronu ne stariji od 72 sata.

Za povratak u Srbiju test je inače obavezan za decu stariju od 12 godina.

Testiranje u Srbiji košta 9.000 dinara po osobi pa će njih četvoro platiti 36.000 dinara. Za povratak u Srbiju takođe im je potreban test, koji u Grčkoj košta oko 10.500 dinara, što je za četiri člana 42.000 dinara. Kad se na to doda i onih 36.000 koje su dali da otputuju u Grčku, dolazi se do cifre od oko 78.000 dinara, koliko im treba samo za testiranja.

Ali ni tu nije kraj!

Zbog novonastale situacije potrebno je kupiti i putno zdravstveno osiguranje. Većina osiguravajućih kuća je već pripremila pakete koji pokrivaju i lečenje od korone. Za decu sada košta oko 1.500 dinara dok je za odrase 2.500 dinara za deset dana. Tako će osiguranje ukupno platiti 7.500, a sve troškove zajedno sa testovima čak 85.000 dinara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija JUTA, kaže da je važno da putnici znaju da je najbolje da uz sebe imaju polisu zdravstvenog osiguranja za vreme trajanja putovanja i da sada sva standardna osiguranja gotovo podrazumevaju i koronu.

- Napominjem da je važno pročitati opšte uslove osiguranja kako biste znali šta sve takva polisa pokriva i pod kojim uslovima. Kovid osiguranje je potrebno i preporučeno za sva putovanja u trenutku pandemije - objašnjava Seničić.

Naglašava da se ovo osiguranje može obezbediti i u turističkim agencijama ili osiguravajućim kućama.

- Najvažnije je utvrditi koliko je osigurana suma tog kovid dodatka i šta sve pokriva - ističe Seničić.

Treba reći i da turisti moraju da popune PLF formular na osam strana na engleskom jeziku pre nego što otputuju. Putnici koji uđu u Grčku mogu u svakom trenutku biti testirani brzim testom i vraćeni u Srbiju ako su pozitivni na korona virus. (Kurir.rs/Informer)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...