Najnovije vesti

DOKTORKA MARIJA ZDRAVKOVIĆ UPOZORILA: Korona ostavlja posledice na srce, a evo i koliko dugo tegobe traju
Foto: Printscreen RTS

najteža godina koju pamte zdravstveni radnici

DOKTORKA MARIJA ZDRAVKOVIĆ UPOZORILA: Korona ostavlja posledice na srce, a evo i koliko dugo tegobe traju

Društvo
09:21h

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković kaže da nas je pandemija korona virusa naučila da moramo biti jaki, da je organizacija izuzetno bitna i da je jako važno poštovanje mera.

Doktorka Zdravković rekla je da zdravstveni radnici smatraju da je ovo bila najteža godina koju pamte.

"Kad vam to kaže neko ko je ove godine otišao u penziju, a prošao je i bombardovanje i sve teške situacije, onda znate da je to zaista tako. Ovo je bolest koja je pre svega bila izazov za sve nas, jer je bila nepoznata. Morali smo da učimo o njoj, da sprovodimo mere prevencije, zaštite nas samih i zaštite pacijenata", ističe Zdravkovićeva.

Kaže da je svim zdravstvenim radnicima bilo najteže kada su gledali ogroman broj ljudi koji stoji ispred ambulante i čekaju rezultate sa velikom zebnjom.

"Kada gledate mlade ljude koji se bore za život, koji posle puno naše posvećenosti i zalaganja gube bitke... Ne postoji niko ko nije izgubio ove godine nekoga ko mu je bio drag i blizak", kaže doktorka Zdravković.

"Korona napada sve organe"

Od nedelje u sedam sati KBC "Bežanijska kosa" izlazi iz kovid sistema i ponovo prima pacijente koji nemaju simptome povezane sa koronavirusom.

Doktorka Zdravković kaže da korona virus napada sve organe i da postoji široka lepeza povezanih pulmoloških poremećaja sa produženim tegobama, kao i kardiovaskularnih tegoba sa raznim aritmijama.

"Kod pacijenata koji su imali kovid uočili smo povećan broj pacijenata koji dolaze sa novonastalim aritmijama, sa miokarditisima, koji dolaze sa jednom novom kategorijom promena na srčanom mišiću, što predstavlja inflamaciju srčanog mišića", navodi Zdravkovićeva.

Kaže da te tegobe obično traju između tri i šest meseci i nisu povezani sa prethodnom težinom bolesti. Doktorka Zdravković apeluje na sve ljude da se vakcinišu protiv koronavirusa i ističe da niko nije premlad da primi vakcinu.

Smatra da nas je pandemija naučila da moramo biti jaki, da je organizacija izuzetno bitna i da je jako važno poštovanje mera.

"Možda možete da prevarite nekoga ko vas kontroliše, ali virus ne možete prevariti", naglašava doktorka Zdravković.

Ističe da se u tokom praznika moramo pridržavati mera koje su, kako kaže, odlično dizajnirane.

"To znači da treba što manje da budemo u zatvorenom prostoru, da moramo nositi zaštitne maske, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom kad smo u grupama", objašnjava doktorka Zdravković.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...