DANAS SLAVIMO ĐURĐEVDAN: Običaji na ovaj praznik odnose se na zdravlje, a evo šta bi valjalo da ne radite
Foto: Marina Lopičić

SREĆNA SLAVA, DOMAĆINE

DANAS SLAVIMO ĐURĐEVDAN: Običaji na ovaj praznik odnose se na zdravlje, a evo šta bi valjalo da ne radite

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom Đorđu, u narodu poznat kao Đurđevdan.

Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke, dobre useve i u narodu se smatra za granicu između zime i leta.

Srbi danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Danas je i Nova godina, po starom slovenskom kalendaru, koji je naša crkva koristila do 19. veka i po kome danas počinje 7525. godina.

sveti Đorđe
foto: Profimedia

Praznik Svetog Georgija, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Đurđevdan je praznik koji se najviše odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci, kićenje vrata, prozora i kapija, zarad berićeta u svakom pogledu. Običaj je da se zorom odlazi u prirodu na “đurđevdanski uranak“.

Prema verovanju, na današnji dan se sreću zima i proleće. Ako danas i sutra bude lepo vreme, godina će biti plodna, a ako bude oblačno i kišovito, biće sušna.

Sveti Georgije ubija aždahu

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju, a nešto dalje od njega stoji jedna žena u svečanom gospodskom odelu (smatra se da je to carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je “proždirala” brojne nevine hrišćane, a žena hrišćansku crkvu. Prema verovanju, sv. Đorđe je pobedio alu i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac “neznaboštvu”.

Đurđev danak je bio i hajdučki sastanak, za vreme Otomanske okupacije, kada su se hajduci odmetali i pod okriljem ozelenelih šuma spremali bune protiv Turaka, sve do jeseni – Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrov danak hajdučki rastanak!

Spavalice, ovo je loša vest za vas! Na Đurđevdan treba poraniti i ne valja spavati preko dana! Ako to uradite rizikujete da vas glava boli preko cele godine. Ipak, narod je i za ovo smislio lek. Ako vam se već desi da danas zadremate, onda na Markovdan treba “spavati na istom mestu”.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track