PROF. DR MILANKO ŠEKLER PORUČUJE: Treba kombinovati vakcine različitih proizvođača!
Foto: RTS Youtube printscreen

mišljenje stručnjaka

PROF. DR MILANKO ŠEKLER PORUČUJE: Treba kombinovati vakcine različitih proizvođača!

Društvo -

Nagli porast zaraze koronavirusom u zemljama u razvoju, poput Indije, zbog relativne oskudice u ponudi vakcina, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022. godine, izjavio je direktor nemačke kompanije "Bajontek" Ugur Šahin, pronalazač "Fajzerove" vakcine.

Po njegovim mišljenju, zbog hitnosti, vlasti bi trebalo da razmotre mere kao što su mešanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača, a s njim se slažu i srpski stručnjaci. Šahin je rekao da se moraju obezbediti zaista visoke stope vakcinacije širom sveta i kolektivni imunitet kako bi se pandemija napokon okončala, jer u suprotnom "niko neće biti siguran".

"Fajzer" i "Bajontek" proširuju proizvodnju s više od 30 kompanija kako bi proizveli više cepiva za snabdevanje zemalja poput Indije.

Ugur Sahin, Fajzer
foto: EPA/ Andreas Gora

- Mešanje i podudaranje različitih vrsta vakcina, uključujući kombinovanje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je "Bajontekova", sa tzv. virusnim vektorskim vakcinama poput "Astra Zenekine", moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija - rekla je Ozlem Tureci, suvlasnica kompanije "Bajontek".

Isti stav ima i prof. dr Milanko Šekler s Veterinarskog instituta u Kraljevu, koji je prvi pročitao genom koronavirusa u Srbiji. On smatra da bi davanjem različitih vakcina bile uspešno pokrivene mutacije zbog kojih se pandemija produžava.

- U veterini uvek kombinujemo nekoliko doza i nekoliko vakcina, jer se tako pokrivaju sve varijante i mutacije. Garantujem da se u toj kombinaciji može napraviti bolja zaštita, jer je to iskustvo iz veterine. Imunitet je sličan, imuni sistem reaguje isto. Od opasnih zaraznih bolesti, 75 odsto su isti za životinje i za ljude - objasnio je dr Šekler za Tanjug.

Brojke ohrabruju

U Srbiji je u prethodna 24 sata na koronavirus testirano 11.920 građana, od kojih je 1.056 novozaraženo. Preminulo je 20 pacijenta, a na respiratoru u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 135 obolelih.

(Kurir.rs/J.Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track